TRINITAT GILBERT

És la vida que te n’ensenya

La criança i l’embaràs tenen els seus propis imaginaris i els pares primerencs estan plens de dubtes

La Valentina acaba de fer un mes. Va néixer l’1 de novembre, i el dia 9 els seus pares, el Josep i l’Anna, van sortir a passejar pels carrers de Sant Pol de Mar, on viuen, per anar a votar. “El primer que ens van dir tan bon punt ens van veure és que com és que sortíem amb la criatura tan petita!”, recorden. Més d’un, sobretot dones grans, els va comentar que era millor no treure el nadó al carrer fins que no tingués més d’un mes de vida.

El Josep i l’Anna porten la Valentina als braços o lligada amb un fulard, i això també aixeca comentaris. “Ens diuen que no l’hem d’agafar en braços perquè s’hi acostumarà, i llavors estarem perduts i sempre més l’hi haurem de tenir”. Encara més. L’Anna alleta la Valentina i també li han suggerit que abans de fer-ho begui un got de llet o fins i tot un got d’orxata, perquè així tindrà més llet. I ja l’han alertat sobre les carxofes perquè no en mengi aquesta temporada, perquè li faran la llet dolenta. “Constantment ens bombardegen amb consells, però mai no sabem en quines certeses es basen”, asseguren els pares. I aquí és quan cal desmuntar alguns tòpics, molts d’ells ben arrelats.

1) Cal beure molts líquids per poder fabricar llet

NO La llet materna la fabrica la mateixa dona sense necessitat d’haver de beure líquids. De fet, hi pot haver dones desnodrides que poden alletar perfectament. Com més mami el nadó, més llet fabricarà la mare, perquè el pit s’adapta a les necessitats del nadó, a la seva gana, tant si és molta com poca. Curiosament, si la mare beu massa aigua es pot provocar l’efecte invers, que és l’anomenada hipogalàctia: la falta de llet per excés d’aigua.

2) Les carxofes fan que la llet sigui dolenta

NO La qualitat de la llet materna sempre és bona. La gràcia és que els aliments que menja la mare aporten uns gustos o uns altres a la llet, però mai en canvien la qualitat. És més, el fet que el gust de la llet materna sigui canviant facilita l’alimentació complementària del nadó, que d’aquesta manera s’anirà acostumant a tastar nous gustos.

3) Les dones que porten silicona als pits no poden donar mamar

NO El que pot passar és que després d’alletar la criatura la pell els quedi flàccida, però no hi ha cap inconvenient per fer-ho. I especialment no hi ha cap inconvenient a fer-ho quan el tipus de pròtesi que es porta és retromamària.

4) Si es mantenen relacions abans de l’ovulació femenina, naixerà una nena. Si se’n mantenen després, serà un nen

NO El sexe de la criatura ve determinat per la unió dels cromosomes aportats per l’home i per la dona. Els de la dona són sempre X i X (femenins), mentre que els de l’home són X i Y. Si l’espermatozou que fecunda l’òvul femení té el cromosoma X naixerà una nena, mentre que si és un espermatozou amb un cromosoma Y, serà un nen. Per tant, no té res a veure quan s’hagi produït la fecundació.

5) Per aconseguir l’embaràs cal que la dona reposi després de mantenir relacions sexuals, o bé que es col·loqui coixins darrere de l’esquena

NO No és cert que calgui posar la pelvis més alta, perquè els espermatozous es mouen igualment sense cap impediment. Tot i això, és recomanable que la dona no s’aixequi immediatament.

6) Si la dona embarassada té mals de panxa, això indica que la criatura naixerà peluda

NO Les cremors d’estómac són habituals durant l’embaràs, perquè l’estómac canvia la seva posició, puja, i queda comprimit. Per això són habituals els refluxos i fins i tot també la poca gana.

7) L’impuls sexual dels pares disminueix les primeres setmanes després del part

És així, com a mínim segons la neuropsiquiatra LouanBrizendine, autora del llibre El cerebro femenino. Es veu que els pares també pateixen canvis hormonals després del part. Concretament hi ha una hormona, la testosterona, que disminueix força, fet que provoca que no sentin tan desig sexual com abans. Per contra, els augmenta una altra hormona que fa que estiguin més atents a la criatura.

A les dones que donen el pit també els passa el mateix. Se senten satisfetes físicament i emocionalment mentre donen pit als seus fills, de manera que no necessiten contacte sexual. I això és perquè els han augmentat també dues hormones, en el seu cas l’oxitocina i la dopamina.

8) Les dones amb uns bons malucs pareixen fills més intel·ligents

SÍ Tenen fills més intel·ligents que les dones que tenen els malucs estrets. El motiu és que als malucs es concentra l’àcid dels greixos poliinsaturats, que són molt importants per al desenvolupament del cervell del fetus. De manera que com més malucs tenen, més àcids hi ha, i, per tant, millor per al fetus. La Universitat de Pittsburgh (Pennsilvània) i la de Califòrnia van ser les que van fer aquest estudi, que va analitzar 16.000 mares. I a més encara han anat més enllà en les seves conclusions. Diuen que aquest és el motiu que fa que els homes prefereixin les dones amb corbes.

9) Si un nen menja molt bé creixerà més ràpidament

NO No és cert. Per créixer són importants altres factors, com ara la genètica, les condicions psicoambientals (és a dir si és un nen que rep molt afecte, o si dorm força hores, perquè l’hormona del creixement es desprèn dormint).

Pel que fa a l’alçada definitiva, hi ha moltes fórmules que circulen per les xarxes (sumar les alçades dels pares, restar o sumar altres dades, dividir per dos i sumar i restar més números...). Un embolic. Els pediatres solen basar-se en l’alçada passat l’any i multiplicar-la per dos, o bé en un càlcul a partir dels ossos del canell.

10) Les dones que són mares saben fer dues coses o més a la vegada

Katherine Ellison, autora del llibre El cerebro de mamá, afirma que és cert. Una mare treu el bolquer del nen mentre al mateix temps està preparant un puré i no deixa de pensar en el treball que té pendent de lliurar a la feina.

L’autora explica molts exemples de dones que van aprendre a simultaniejar feines quan van ser mares, com la presidenta d’una empresa d’assessoria mediambental de San Francisco, que durant la baixa per maternitat va començar a compaginar la neteja de la casa amb el fet de preparar conferències mentre no deixava de bressolar el nen.

L’autora proposa que en els currículums les dones hi incloguin si són mares i quants fills han tingut, perquè aquest fet hauria de ser considerat un valor professional.

11) Si a la criatura li surt sang del nas, cal tirar-li el cap enrere per aturar l’hemorràgia

NO La posició ha de ser la normal, i si pot ser millor que estigui asseguda. I aleshores durant cinc minuts cal tancar amb els dits la banda per on li surt la sang. I anar-li obrint i destapant el nas a poc a poc. Tampoc no s’hi ha de posar cotó. Un dels riscos de tirar el cap enrere és que la sang vagi cap al coll.

12) Els adolescents que mengen a casa amb els pares treuen més bones notes

És veritat, segons un estudi d’investigació del professor Ramon Casals. I a més també es troben més guapos i atractius. El raonament és que els nens creen un vincle emocional més fort amb els pares. És a dir, que se senten més estimats, van més contents a l’escola i acaben traient més bones notes als exàmens.