Amb respecte. Un bon part

Explicar al metge que en cas de cesària volem que sigui respectuosa amb la mare i amb el nadó. Parlar amb l'equip sobre el que volem pel que fa al tipus d'anestèsia i sutura, atenció al nadó un cop hagi nascut, etc.

Demanar que durant el part no parlin d'una altra cosa que no sigui del naixement del nadó. Que expliquin el que passa en cada moment.

Parlar amb el nadó, explicar-li el que passarà. Això li permetrà estar més tranquil i confiat.

Explicar a tothom que necessitaràs mostres d'afecte durant l'operació. Si necessites una persona que t'acaroni els cabells, t'agafi la mà o et parli en veu baixa per estar més tranquil·la, fes-ho saber!

La majoria de vegades l'operació es pot fer amb anestèsia epidural. Si cal que sigui general, la presència de la parella encara és més important. Així podrà rebre el nadó i explicar els detalls de la intervenció a la mare.

Sol·licitar la companyia de la parella o d'algun familiar durant la intervenció. Algunes dones també han tingut la companyia d'una doula, que els ofereix suport emocional i recorda als professionals quins són els desitjos de la mare.

Demanar que es col·loquin tots els instruments quirúrgics en un sol braç, de manera que l'altre quedi lliure per donar la benvinguda al nadó i donar-li el pit.

Demanar que treguin el llençol que aïlla el camp operatori quan surt el nadó per poder veure com neix.

En el moment que neixi el nadó, sol·licitar que tothom calli perquè el primer que senti sigui la veu dels seus pares.

10 Es pot iniciar la lactància mentre cusen la ferida de la cesària i després mantenir el contacte pell amb pell tanta estona com sigui possible.

Font: 'Nacer por cesárea'