Estic de part!

Els símptomes

A més de la trencada de la bossa (pot ser com un gota a gota o com unes cascades del Niàgara), el símptoma més evident que el part ha començat són les contraccions rítmiques i fàcilment perceptibles, ja que van acompanyades d'un dolor intens. Comencen, habitualment, amb intervals de mitja hora, després de 15 minuts, 10 minuts i, finalment, cada 5 minuts, que és la freqüència normal en el període de dilatació.

Quan les contraccions són més regulars, n'hi ha unes tres en 10 minuts i cada una dura un minut aproximadament (entre 40 i 70 segons), és un bon moment perquè l'embarassada, especialment si espera el primer fill, vagi a l'hospital. Però en el cas de la dona que espera el seu segon bebè o posteriors, la llevadora Pepi Domínguez recomana que "hi vagi quan hi ha dues contraccions en 10 minuts o són cada 5 minuts".

Quan arribi al centre sanitari, la llevadora comprovarà si realment està de part o no, mitjançant un tacte vaginal. Si el coll de l'úter està fi i dilatat a uns tres centímetres i les contraccions són regulars, es diagnostica que la dona està en procés de part. La llevadora escoltarà la freqüència cardíaca del bebè per comprovar el seu benestar. Es pot fer de manera intermitent per facilitar la mobilitat de la mare. Segons Domínguez, "l'ideal és que la dona estigui acompanyada de qui ella decideixi i tingui llibertat de moviment perquè pugui adoptar postures verticals per al període de dilatació". Si té més llibertat de moviment, anirà canviant de posició i caminarà, cosa que ajuda a fer progressar la dilatació. "Els moviments de la pelvis amb una pilota de Pilates o una música suau poden ajudar a la col·locació del bebè", argumenta la llevadora.

Per a més informació:

www.titania-tasco.com

www.pepidominguez.com

www.socpetit.cat

www.nacerencasa.jimdo. com