05/12/2020

Els temuts percentils

2 min

“M’han dit que haurem de vigilar l’alçada, perquè està una mica baixa de percentil”. “No sé si arribarem als 35 g al dia que em van dir”. “Aquest mes s’ha engreixat menys que l’anterior i em van dir que introdueixi un biberó amb cereals a la nit”. “M’han dit que necessita un suplement perquè amb el pit no s’engreixa prou, però el biberó no el vol de cap manera”. “M’han dit que no pren el biberó perquè és molt llest, i com que sap que si no se’l pren li donaré el pit... Que li haig de treure el pit del tot”. “Dijous tinc control amb el pediatre, i tinc por que no arribi al percentil”. “La vaig portar a pesar i vaig sortir plorant”. “Si no puja de percentil, li haurem de fer una analítica”. “Em porten boja amb els maleïts percentils”. “Des dels 9 mesos que me’l fan portar a pesar cada mes perquè va just de pes”...

“Aquí les mares tenen basculitis ”, em va dir fa molts anys una mare estrangera. Hem convertit la visita al pediatre, el “control del nen sa”, en un ritu mensual, un examen tan freqüent com innecessari, una mena de Gran Germà que controla, jutja i sovint condemna. Només la bàscula és déu i el pediatre el seu oracle, i és el percentil qui ha de decidir si el nen és normal, si la llet és aigualida, si la mare es “bona mare”. No un déu d’amor i perdó, sinó un que exigeix sacrificis.

Mai no vaig rebre, com a estudiant de medicina o com a resident de pediatria, una classe sobre ús i interpretació de gràfiques de pes i alçada. Es considera, sembla ser, una cosa ben senzilla i completament evident, que no cal estudiar perquè tothom ho farà bé. I així molts professionals ignoren els conceptes més bàsics:

Que la meitat dels nens estan per sota de la mitjana i són tan normals com els que hi estan per sobre.

Que el 3% dels nens sans estan per sota del percentil 3.

Que les gràfiques de pes no són “caminets” que cal seguir i que un nen pot pujar o baixar al llarg dels mesos.

Que no es pot valorar el pes sense conèixer l’alçada i un nen baixet òbviament pesarà menys que un nen alt.

Que la bàscula no engreixa. Que en els casos en què realment hi ha un problema, el sol fet de pesar el nen cada setmana no el solucionarà.

stats