09/07/2021

Curs superat

2 min

Si algun curs ha estat diferent de tots els altres ha estat aquest. Al setembre, després de mesos de no trepitjar els centres escolars, els mestres i professors teníem molts dubtes sobre si seria segur tornar a fer classe amb els alumnes. Cal recordar que un institut és, per molt que obris les finestres, un espai tancat amb ràtios altes i nul·la distància de seguretat. L’únic factor a favor era que el virus no afectava de gravetat els nens ni els adolescents. Si hagués estat al contrari, hauríem fet tot el curs des de casa, telemàticament, i les famílies haurien patit moltíssim.

Tot i això, molts docents, sobretot els de més edat, han preferit no arriscar la salut i demanar-se la baixa tot el curs. D’altres s’han posat la mascareta i alguns també la visera i han comptat els dies que faltaven perquè els vacunessin. Cada centre ha fet el que ha considerat més segur per als seus alumnes: per això s’han intentat abaixar les ràtios, desdoblar grups i mantenir els grups bombolla tant a classe com al pati. Després, al carrer, veies un festival de petons i d’abraçades... De casos n’hem tingut, però per sota del 20%, entre alumnes i també professors. Amb responsabilitats diverses i alguns ensurts.

Els confinaments han estat molt pesats i els criteris han anat canviant al llarg del curs perquè si haguessin sigut tan estrictes com al principi, les aules haurien quedat buides. Per sort, no m’ha tocat fer quarantenes a casa, però els que se n’han empassat dues o tres se’ls han fet molt llargues i pesades, perquè les classes telemàtiques són una murga.

La pandèmia també ens ha obligat a fer un curs amb molt poques sortides. Crec que no s’ha treballat menys, però sí diferent. Segons la meva opinió, es va perdre més el tercer trimestre del curs passat que no pas aquest sencer. Sí que he notat una baixada de nivell dels alumnes que acabaven l’ESO, o alguns de batxillerat que en un curs normal potser no haurien aprovat. D’altra banda, les proves de la selectivitat han estat satisfactòries, encara que el seu nivell donaria per escriure un altre article.

Les vacunes ens han donat als docents una seguretat molt necessària per encarar el final de curs. Un curs en què no he vist mai la cara sencera dels alumnes, ni ells a mi, si no fos per les fotos de passar llista. Un any estrany i sacrificat com cap altre, en què no hem rebut aplaudiments per vetllar per la salut i la formació de tots els alumnes. El curs vinent ho tornarem a fer.

stats