05/11/2021

A l’altura de la profecia

2 min

Enlluerna des de la primera escena amb els seus colors brillants i el dinamisme de les imatges. És la sèrie per al públic infantil tècnicament més lluïda per veure aquest any, amb un estil d’animació espectacular que marca un llistó a superar per la resta i amb una personalitat única en el disseny de personatges i escenaris. Només per això ja val la pena endinsar-se en l’aventura que proposa la minisèrie mexicana Maya y los tres, recentment estrenada a Netflix. Per això i per l’univers que desplega, inspirat en l’imaginari de les antigues civilitzacions mesoamericanes.

Hi reconeixereu de seguida diversos elements de les cultures maia i asteca, que es fan servir per donar vida al món on viu la protagonista, una princesa que desafia el paper que té atorgat. Els seus pares la preparen per regnar, però ella no ho vol, i en això recorda altres heroïnes recents, com ara la Vaiana. El principal problema de la Maya és una profecia que anuncia que uns herois lluitaran contra els déus. El seu pare té clar que aquests herois són ell mateix i els seus tres fills masculins, i n’exclou la Maya. Ella, per la seva banda, és més guerrera i ferotge que tots ells junts.

Aviat es descobrirà que hi ha una altra interpretació d’aquesta profecia que té la Maya al centre. Ella haurà de ser l’encarregada de buscar els altres herois i en cada episodi fa un viatge per reclutar-ne un. Però mai és qui ella esperava que fos.

D’aquesta manera, s’explora a fons el tema central de la història: no és un heroi qui sembla destinat a ser-ho, sinó qui actua com a tal, malgrat les aparences. Aquesta idea es treballa amb una estructura una mica repetitiva on abunden les lluites, que són visualment espectaculars, marquen un ritme ràpid i fan la història vibrant. Cada nou enemic és més extraordinari i està plantejat amb molta èpica. Però si no us agrada que les històries per a la canalla es basin en combats, hauríeu de descartar aquesta sèrie. Si, en canvi, no considereu problemàtiques les lluites, trobareu que a través dels enfrontaments es tracten valors com el sacrifici i l’esforç.

Estar a l’altura d’una profecia no és gens fàcil, i a la Maya li costa moltes derrotes i pèrdues personals aconseguir-ho, fins a l’episodi final. La sèrie acaba sent una faula heroica feta perquè s’hi emmirallin espectadors a partir dels 9 anys. 

stats