EN FAMÍLIA

Vacunes i més vacunes

Finalment tenim un calendari de vacunacions consensuat per a tot Espanya. El podeu consultar aquí. La sèrie bàsica que s’administrava als 2, 4, 6 i 18 mesos ara s’administra als 2, 4 i 11, de manera que es redueix una dosi. S’hi afegeixen dues noves vacunes: el pneumococ i la varicel·la. Aquest nou calendari s’aplicarà als infants nascuts a partir del gener del 2016. He sentit queixes: i per què no als del desembre del 2015? Però, si es vacuna els del desembre, per què no els del juliol, els del 2014? En algun punt s’ha de posar el límit, i sempre hi haurà gent que en quedarà fora només per un dia. Quan s’introdueix una nova vacuna, les autoritats sanitàries decideixen si cal fer un rescat, vacunant els nens més grans, i fins a quina edat.

I la vacuna del meningococ B? No és al calendari, ni és previsible que hi sigui aviat. En aquest moment, a Europa, aquesta vacuna només és al calendari de la Gran Bretanya i a la República Txeca. Podeu consultar els calendaris de tot Europa a www.ecdc.eu. Però ja m’han consultat moltes mares que busquen desesperades la vacuna. I és que a Espanya passa una cosa impensable als països seriosos: l’Associació de Pediatria recomana un calendari propi i diferent. Molts pares creuen que existeixen vacunes “recomanades però no finançades”. I no! Les autoritats posen gratis totes les vacunes que recomanen.

El laboratori fabricant no esperava, ni en el millor dels seus somnis, vendre tantes vacunes en un país on la vacuna no consta al calendari. Les poques que havien portat es van esgotar en pocs dies. Van portar les de Portugal (que no s’havien venut), i també es van esgotar. Ara hi ha llista d’espera a les farmàcies, i alguns van a comprar-la a França (on sí que n’hi ha, perquè no les fan servir).

Fa uns anys les autoritats es van veure obligades a retirar de les farmàcies la vacuna de la varicel·la. Però molts pares anaven a buscar-la a Andorra, així que ara l’han posada al calendari, quan encara no s’administra a França, la Gran Bretanya o Holanda. Però no cauré a fer campanya en contra: un cop s’ha decidit un calendari, l’important és que tots el seguim al peu de la lletra. Vacunar-se uns sí i uns no pot portar problemes. Les vacunes no són un instrument de protecció individual, sinó col·lectiu.