Criatures 28/07/2012

El moment del part

1 min

La protagonista dels parts és la dona, afirma Eva Vela, presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores. Durant temps, s'havia medicalitzat el part, però s'ha demostrat, amb molta evidència científica, que intervenir en un procés natural no ajuda. "Tot el contrari; s'espatlla un procés natural en què la medicina hi ha de ser present sempre que faci falta", opina l'Eva.

La feina de les llevadores és acompanyar les dones. "Som infermeres especialitzades en salut", continua explicant la presidenta de l'associació. Per la seva banda, la llevadora Anna Payaro, amb 7 anys d'experiència en la professió, pensa que cada vegada es troba més dones que tenen molta informació sobre el part perquè han llegit molts manuals i llibres, i que poden acabar "obsessionant-se per uns temes que farà que s'oblidin del propi sentit comú". Un excés de lectures i d'informació sobre el part pot crear angoixa i preocupacions en la futura mare.

La llevadora també creu que la dona ha de decidir el tipus de part que vol tenir. "A partir d'aquí les llevadores ens hi adaptem sense jutjar-les mai. La nostra feina és acompanyar-les en tot moment".

stats