Criatures 25/05/2013

A l'aigua! El bany pot ser relaxant

El bany del nadó és una oportunitat per transmetre-li sensacions de benestar. Cal tenir-ho tot a punt per gaudir de l'experiència

Paloma Arenós
4 min

Són molts els dubtes i les preguntes que els pares es plantegen quan han de banyar el seu fill per primer cop. Normalment, se senten insegurs i neguitosos i, fins i tot, amb una mica de por per tantes novetats. Hi ha molts dubtes. Quina és la temperatura ideal de l'aigua? Com han de posar-hi la criatura? Com han de rentar-li els cabells? Què han de fer amb el cordó umbilical? Quan s'han de tallar les ungletes? Són qüestions habituals, i tot seguit els intentarem donar resposta.

El primer bany, com el segon, el tercer o el que fa 500, s'ha de plantejar com un moment agradable, de relaxació i de connexió entre l'adult i el nadó. Hi ha dos corrents de pensament entre els professionals sanitaris consultats sobre el primer bany. La llevadora Sofía Hernández recomana que "la criatura no es banyi a la banyera de manera completa fins que no li caigui el cordó umbilical del tot i hagi cicatritzat, que sol trigar uns 10 dies". "És millor banyar-lo a parts, fent servir una esponja natural i una safata amb aigua tèbia, ja que així no es danya la seva protecció natural de la pell, que encara és fràgil i immadura. Cal assecar amb molta cura els plecs", afegeix. Si és tardor o hivern, la llevadora aconsella que l'habitació estigui caldejada i que no hi hagi portes ni finestres obertes, per evitar els corrents d'aire. Per netejar-li el cap, s'ha d'aguantar el nadó amb l'avantbraç i el seu cap descansarà al palmell de la mà del pare o la mare. S'ha de fer servir una petita quantitat de sabó hipoal·lergen, fer-los un suau massatge i esbandir, vigilant que no entri aigua a les orelles.

Habitualment, als nadons els encanta l'aigua, ja que els recorda l'ambient en què s'han desenvolupat durant nou mesos dins l'úter matern. Abans de despullar la criatura i embolcallar-la amb una tovallola, s'aconsella netejar-li els ullets amb una gasa humida en sèrum fisiològic, una gasa per a cada ull, així com fer-li un rentat de nas, també amb sèrum, per treure les mucositats.

Per la seva banda, el pediatre valencià Àngel Martínez considera que "els nadons que acaben de néixer es poden familiaritzar amb el bany des del primer dia, tot i que s'ha de vigilar molt que l'aigua no toqui el cordó umbilical i l'entorn". Proposa ficar el nadó a poc a poc a l'aigua tèbia, netejar-lo suaument amb un sabó neutre, específicament formulat per a nadons, sense fregar-lo, assecar-lo amorosament fent-li "lleugers tocs amb la tovallola". "Cal assecar el melic amb molt de compte -apunta-, netejar-ne la base amb alcohol de 70 ºC i embolicar-lo amb una gasa neta. Si es nota que el melic supura o presenta un color vermellós i fa mala olor, cal consultar-ho de seguida amb el metge". Hi ha hospitals que banyen el nadó a la banyera just quan acaba de néixer, mentre que hi ha altres professionals que proposen no fer-ho fins que caigui el melic. Sigui com sigui, tots coincideixen que l'aigua no ha de tocar el cordó per evitar que es podreixi.

Tenir-ho tot a punt

El bany d'un fill s'ha de viure amb tranquil·litat, ja que si els pares estan nerviosos, la criatura ho nota, s'esvera i una estona que ha de ser plaent esdevindrà una situació incòmoda per a tothom. El fet d'estar submergit en aigua tèbia relaxa i agrada al nadó i fer-ho habitualment -no cal cada dia, per protegir la pell- a la mateixa hora li proporciona l'ambient adequat per a un bon descans. "Cal aprofitar aquest moment per establir un contacte especial amb el fill, mirar-lo als ulls i parlar-li suaument, que es noti que ho passem bé; llavors ell també ho disfrutarà i es reforçarà el vincle afectiu", subratlla Sofía Hernández.

És important tenir tota la logística preparada. S'ha de fer servir una banyera adaptada a la mida del nadó: bé amb una petita hamaca incorporada o amb un cubell ergonòmic, adaptable a la banyera grossa o al bidet, inflable i portàtil. El mercat ofereix solucions aptes per a totes les butxaques -de 20 a 400 euros- i gustos. Amb una bona organització prèvia, l'adult se sentirà més segur i tot fluirà millor. Cal tenir a mà el sabó i el xampú neutres, tovalloles de cotó, pinta o raspall fins, la roba neta, els bolquers, un termòmetre de bany i una esponja, que és opcional. L'adult s'ha de rentar bé les mans i assegurar-se que la temperatura del bany és càlida i oscil·la entre els 23 ºC i els 25ºC. La banyera ha d'estar neta i s'ha d'omplir amb aigua tèbia, a temperatura corporal, entre 35 i 37 graus, tot i que si és estiu ha d'estar més fresca. "El termòmetre és fiable, però a principis de juny, quan la meva filla tenia 15 dies, per poc l'escaldo. Obsessionada amb els 35 graus del termòmetre no vaig parar atenció que a fora hi feia calor. No vaig fer servir el sentit comú. Van ser uns segons de res a l'aigua, però la nena va plorar molt i em vaig atabalar. Sort que la meva mare era a casa i em va ajudar. Ella sempre ha posat el colze o la part interior del canell per comprovar que la temperatura és l'adient. I des de llavors, jo també ho faig", explica la Caterina, de Palma, que és mare des de fa poc.

La zona genital

Un cop l'aigua és a la temperatura ideal, s'ha de despullar el nadó i aguantar-lo amb el braç, de manera que el seu cap quedi a la cara interna del colze i que la mà de la mare o el pare toquin el seu culet, i posar-lo a dins la banyera. Amb la mà lliure se li ha de rentar el cap amb una quantitat mínima de xampú i esbandir bé. I després s'ha de seguir amb la resta del cos.

La zona genital de les nenes s'ha de netejar de davant cap enrere, per no transportar residus de les caques cap a la vagina, i no s'ha de pressionar la zona entre els llavis majors i menors. I als nens se'ls han de netejar tots els plecs i després el prepuci estirant-lo cap enrere, però sense forçar. Per acabar, cal netejar el penis i els testicles. Tant si la criatura està estirada com asseguda -perquè és una banyera ergonòmica en forma de cubell-, l'aigua mai li ha d'arribar al coll. De fet, no hauria de passar de la panxa. "És bàsic agafar-lo amb suavitat, però amb fermesa per donar-li seguretat, que no deixem de somriure i de parlar-li o cantar-li mentre el banyem, i no despistar-nos ni un segon perquè l'aigua sempre té risc", adverteix Martínez.

Un cop acabat, el nadó s'ha d'assecar bé amb una tovallola de cotó amb caputxa, embolcallar-lo i vestir-lo.

stats