Fa uns anys, la Xina va prendre mesures enèrgiques contra els videojocs. Després va imposar límits a les transmissions en viu fetes per nens. Ara el govern xinès vol que passin menys temps utilitzant els seus telèfons intel·ligents. A primers d’agost, l’ens regulador d’internet del país va proposar algunes mesures que, si s’implementen tal com estan escrites, requeririen que els telèfons intel·ligents, les aplicacions i les botigues d’aplicacions integrin un "mode per a menors" en els seus productes. L’objectiu és restringir el temps que poden passar els nens en els telèfons i quin contingut poden llegir o mirar.
La proposta, que està oberta a comentaris públics, busca ampliar les iniciatives del govern xinès per regular diversos aspectes de l’activitat en línia dels nens que considera influències negatives. "A la Xina, l’estat es veu a si mateix com la principal autoritat sobre com s'ha de gestionar el consum de mitjans per part dels nens", va afirmar Sun Sun Lim, professora de comunicació i tecnologia a la Universitat d’Administració de Singapur.
Segons la proposta, la funció del mode per a menors busca prevenir l’"addicció a internet" limitant als nens menors de 8 anys a 40 minuts l’ús diari de telèfons intel·ligents. El límit de temps augmentaria amb l’edat, fins a arribar a dues hores diàries per als que tenen de 16 a 18 anys. Les aplicacions també haurien d’adaptar el seu contingut a diferents grups d’edat. Per exemple, als nens menors de 3 anys se’ls ha de mostrar cançons infantils i programes que puguin veure amb els pares, segons documents de l’Administració del Ciberespai de la Xina. Als que tenen entre 8 i 12 anys se’ls podrien oferir vídeos sobre habilitats per a la vida, coneixements generals, notícies apropiades per a la seva edat i "contingut d’entreteniment per a una orientació positiva". Els usuaris podran triar si utilitzar el mode per a menors quan un telèfon intel·ligent s’encén o es configura per primer cop.
Alguns telèfons intel·ligents i aplicacions ja ofereixen funcions per reduir l’ús per part dels nens i el pla de la Xina proporcionaria una "capa addicional de control parental", va explicar Barry Ip, professor titular de la Universitat de Hertfordshire, al Regne Unit, que ha investigat l’ús de la tecnologia a la Xina.
Més control de les autoritats
La proposta es basa en una directiva del 2019 emesa per l’ens regulador d’internet de la Xina, el qual va establir que les aplicacions de transmissió de vídeo i emissió en directe havien de crear "sistemes contra l’addicció per als joves", el que l’agència va definir com un mode juvenil. Desenes d’aplicacions de vídeo, inclosa Douyin –la versió xinesa de TikTok–, tenen funcions que limiten els nens a 40 minuts al dia en les seves aplicacions i les bloquegen des de les deu de la nit fins a les sis del matí, a més de restringir el contingut que poden veure. Hi ha alguns desafiaments tècnics en la implementació de les restriccions. Aquest any, el Consell de Consumidors de Xangai va investigar 20 aplicacions i va descobrir que alguns dels seus controls no existien o no es podien utilitzar. Algunes aplicacions no van mostrar cap contingut quan es va activar el "mode juvenil" o mostraven als nens de 4 anys els mateixos dibuixos animats que als de 14.
El govern xinès regula durament i fins i tot censura el que la gent pot veure a internet. La nova proposta podria augmentar el control de les autoritats, va afirmar Eric Lim, professor de sistemes i tecnologia de la informació de la Universitat de Nova Gal·les del Sud. "La pregunta és: ¿qui serà l’àrbitre final de què es considera com un contingut bo o apropiat per a un determinat grup d’edat?", va afirmar Lim. No queda clar com s’implementarien les mesures establertes en la proposta, que ha rebut una resposta mixta. Alguns van elogiar la mesura i van lamentar la influència negativa de l’accés il·limitat a internet dels joves.
Però altres van criticar la proposta per ser massa estricta o per no abordar les raons per les quals els nens passen tant de temps utilitzant els telèfons. Wang Renping, que té tres milions de seguidors a Weibo, va publicar que "tractar els joves com bebès" faria que les persones creixessin com "bebès adults". "¿No seria millor desenvolupar alguns projectes culturals i recreatius aptes per a nens? ¿O implementar lleis laborals perquè els pares tinguin més temps?", va dir un altre comentarista de Weibo.
El 2010 la Xina va limitar el temps que els nens podien jugar videojocs a 90 minuts diaris les nits entre setmana i a tres hores diàries els caps de setmana. El 2021 es va restringir a tres hores a la setmana. I l'any passat va prohibir que els joves menors de 16 anys fessin transmissions en viu i que fessin pagaments als creadors de contingut en línia.
Copyright The New York Times