Infància27/04/2021

Com reduir els efectes de les pantalles en el son de les criatures

Els problemes de son en edats primerenques incideixen negativament en el desenvolupament de nens i adolescents

Avui en dia hi ha una àmplia varietat de dispositius digitals que s'han convertit en indispensables en la nostra vida quotidiana. Malgrat la seva gran utilitat, un ús inadequat pot provocar canvis en els hàbits quotidians de nens, joves i adults. De fet, ja s'està parlant d'insomni tecnològic, un trastorn del son propi de la nostra època vinculat a l'ús de la tecnologia, i que probablement es convertirà en un dels principals reptes que caldrà afrontar en un futur.

Es calcula que el 30% dels nens i nenes en edat preescolar i entre el 50 i 90% dels escolars de més de 6 anys i adolescents no dormen la quantitat d'hores requerides per a un bon desenvolupament. Un problema especialment preocupant en edats primerenques, ja que els problemes de son o un inadequat descans incideixen negativament en l'evolució dels nens i adolescents, provocant problemes emocionals, dificultats de concentració i, en conseqüència, una disminució del rendiment acadèmic.

Cargando
No hay anuncios

Un ús excessiu de dispositius digitals també pot ser la causa de molèsties com mal de cap, o problemes visuals (visió borrosa, sequedat o irritació). A més, nens i adolescents es consideren més vulnerables a l'efecte negatiu dels camps electromagnètics a causa de la seva immaduresa cerebral. D'altra banda, pot comportar un sedentarisme més gran i afavorir l'obesitat.

Des de Laboratoris Ordesa han creat una guia per donar suport als pediatres en les consultes que reben sobre l'ús de les noves tecnologies en els més petits, i que inclou una sèrie de recomanacions per a les famílies, que resumim en els 10 hàbits imprescindibles per fer un ús adequat d'aquests dispositius:

Cargando
No hay anuncios
  1. Establir un horari d'ús per a les pantalles en funció de l'edat de l'infant i diferenciats durant la setmana i els caps de setmana.
  2. No utilitzar dispositius electrònics, com a mínim, una hora abans d'anar a dormir.
  3. Mantenir les habitacions lliures de pantalles a la nit per facilitar el cicle de son i evitar així la llum blava i l'exposició als camps electromagnètics.
  4. Practicar una activitat tranquil·la abans d'anar a dormir, com ara parlar, llegir un conte o un llibre.
  5. Limitar al màxim el nombre i la durada de les trucades de mòbil, així com els missatges de text.
  6. Aplicar la regla del 20-20-20, cada 20 minuts apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons a una distància de 20 peus (6 m).
  7. Equilibrar el temps d'ús de dispositius digitals amb temps de desconnexió, i reservar temps per practicar exercici físic o altres activitats a l'aire lliure.
  8. Combinar les hores en què estem mirant pantalles o llegint amb altres activitats que comportin alternar la visió a diferents distàncies (lluny, mitjana o prop).
  9. Per evitar la fatiga mental, així com la visual, i possibles contractures musculars es recomana desconnectar cada hora durant 10 minuts, canviar de postura amb freqüència i distreure's amb alguna altra activitat, preferentment de tipus físic.
  10. Evitar l'ús de pantalles durant els àpats, per afavorir la conversa i la convivència, reduir el consum de begudes i aliments calòrics i no picar durant el joc, ni entre àpats.

Es calcula que un 75% de les criatures i el 60% dels adolescents fan ús habitualment de pantalles una hora abans de dormir, i el 62,9% dels nens i adolescents tenen el mòbil permanentment connectat, fins i tot a la nit. Conèixer com aquesta situació pot afectar la salut dels més petits és important per establir unes pautes d'ús adequades i prevenir possibles alteracions que puguin afectar la seva salut i desenvolupament.

Cargando
No hay anuncios
7 efectes positius de reduir 1 hora al dia l'ús de pantalles
  • 1. Un millor descansEls menors cada vegada tenen més problemes a l'hora d'agafar el son i les dades s'han agreujat des del començament de la pandèmia, ja que, durant aquest període, 2 de cada 10 nens han reduït les seves hores de son, segons reflecteixen les dades de l'última enquesta de Qustodio. A més, l'ús de dispositius prop de l'hora d'anar a dormir redueix la secreció de melatonina i minva la qualitat del son, de manera que reduir les hores davant de les pantalles, sobretot en les hores prèvies a anar a dormir, millora la qualitat del son i facilita un millor descans. Des de Qustodio també recomanen no dormir amb dispositius a l'habitació per eliminar la temptació de comprovar les actualitzacions a mitjanit.
  • 2. Petits més feliçosInternet i les xarxes socials són una porta al món i als 'influencers'. Observar les vides idíl·liques que es presenten en l'entorn digital porta els menors a la comparació i a un estat de desesperació per no tenir el que tenen els altres. El Fòrum Terapèutic de Barcelona alerta que les taxes d'ansietat i depressió entre els joves han augmentat un 70% i Save the Children adverteix que 1 de cada 4 nens pateix algun episodi d'aquests trastorns. Mantenir els menors en contacte amb la realitat i gaudint d'activitats quotidianes fora de l'entorn digital pot evitar aquests episodis o reduir-los notablement.
  • 3. Menors més saludablesPassar menys temps davant de les pantalles ens permet tenir temps per a un altre tipus d'activitats, per exemple, fer exercici físic. D'acord amb l'OMS, els nens i adolescents de 5 a 17 anys haurien d'invertir com a mínim 60 minuts diaris a realitzar algun tipus d'activitat esportiva i superar aquest temps diari podria reportar un benefici encara més gran per a la salut. Segons un informe de l'Institut Tecnològic de Producte Infantil i d'Oci, a Espanya el 82% dels nens juguen a l'aire lliure menys temps del recomanat. Jugar a l'aire lliure i amb altres nens afavoreix el desenvolupament físic i psicològic dels nens, adquireixen habilitats socials i emocionals vitals per a un desenvolupament òptim a tots els nivells.
  • 4. Millors habilitats socialsSi els menors volen jugar amb els seus amics, el millor és que es vegin. Els nens estan en constant aprenentatge social i desenvolupen habilitats com compartir, resoldre conflictes i empatia a un ritme vertiginós, per la qual cosa és important brindar la possibilitat d'estar amb els seus iguals.
  • 5. Reduir riscosEl 'bullying' no ha desaparegut, però sí que ha canviat. Si abans els problemes apareixien a les escoles, ara l'assetjador és a casa. Un informe publicat recentment per la Unesco mostra que prop d'1 de cada 3 alumnes al món ha sigut víctima d'assetjament i ha augmentat un 70% en l'últim any a causa de l'augment de l'ús de dispositius mòbils. Reduir el temps d'ús de xarxes socials o xats assegura minimitzar el risc d'exposició a aquest tipus de conductes.
  • 6. Adeu a l'addiccióD'acord amb xifres de Pew Research, un 91% dels adolescents es connecten a internet amb el seu telèfon intel·ligent i una enquesta realitzada per Qustodio afirma que 6 de cada 10 pares han observat conductes addictives durant l'últim any. Els jocs i les aplicacions estan programats per enganxar-s'hi, i els menors són especialment susceptibles. Reduir el temps en línia és clau per frenar les conductes addictives.
  • 7. Més salut visualL'ús excessiu de pantalles per part dels menors pot tenir grans conseqüències en el seu futur. Un estudi realitzat per la Universitat Complutense de Madrid revela que la llum emesa per les pantalles produeix pèrdua de neurones en els ulls, i els seus efectes es manifesten a partir dels 26 anys. Al voltant d'un 30% dels problemes visuals que presenten els nens són conseqüència de l'ús de videojocs i aparells electrònics. Reduir l'exposició a la llum blava i realitzar un altre tipus d'activitats fora de la tecnologia ajuden a un bon desenvolupament ocular i prevé problemes futurs en la visió dels menors.