Per mantenir una bona salut visual les principals claus són, per a González, primer de tot sotmetre’s a controls visuals periòdics per part dels diferents professionals de la salut visual: és a dir, optometristes i oftalmòlegs. Aquestes revisions han de permetre detectar possibles problemes com més aviat millor. Després, en el terreny de la pràctica diària, aconsella que sempre és recomanable que hi hagi períodes de descans cada vint minuts si és possible, “mirant a distàncies llunyanes per relaxar l’acomodació” de la vista. Això és la coneguda regla del 20-20-20: aquesta norma proposa que per cada vint minuts d’estar amb el mòbil o l’ordinador, cal mirar algun objecte o persona que es trobi a 20 metres de distància durant 20 segons per tal d’evitar el mal de cap i el cansament visual.
La pandèmia que no ha ajudat la vista
L’exposició a les pantalles, el temps en interiors i les mascaretes empitjoren la salut visual de les criatures
La pandèmia no només ha sigut un terrabastall sanitari per a milers de víctimes. El covid-19 ha tingut també, lamentablement, efectes en moltes direccions, com la salut mental o els sistemes sanitaris. També ho ha fet en l’àmbit de la salut visual, i ha afectat molt directament la qualitat de la visió de la canalla. L’increment del temps de lleure davant les pantalles causat pel confinament està al darrere d’aquest nou escenari i n’és en gran part el responsable. Segons explica l’òptic optometrista de l’Òptica Sócrates Vicar Rubén González, membre de la xarxa d’òptiques CECOP, la pandèmia ha influït “sense cap dubte” en la salut visual dels nens i nenes. “Hi ha hagut un augment de la miopia en molts nens, sobretot per l’ús excessiu de la visió de prop”, explica. Malauradament, el posterior desconfinament no ha revertit la situació, ja que González recorda que la miopia no marxa al deixar de mirar pantalles. Ara bé, “el més important aquí és que els nens tornen a passar més temps a l’aire lliure i això beneficia que la miopia estigui més controlada”, celebra.
Més enllà de les pantalles i de les classes en línia durant un temps (que obligaven a incrementar el temps davant de les pantalles), hi ha hagut altres ingredients de la pandèmia que també han tingut el seu paper rellevant a l’hora de perjudicar la salut visual dels més menuts. Es tracta de les mascaretes. “A banda dels inconvenients que ens causa als usuaris d’ulleres a causa dels entelaments dels vidres, sembla que la mascareta pot haver estat causa de l’augment de símptomes en els casos de sequera ocular”, detalla. I encara, segons González, hi ha indicis que apunten que algunes persones que han donat positiu en covid han patit també conjuntivitis relacionada amb la malaltia.
Per lluitar contra aquesta regressió de la salut visual, enguany el lema del Dia Mundial de la Visió impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és Estima els teus ulls, en previsió que després de la pandèmia la miopia sigui “la nova pandèmia emergent”, sobretot entre nens i joves. Segons dades de l’OMS, l’ús més gran de pantalles i la falta de llum natural faran augmentar la seva prevalença entre els més petits. No hi ajuden noves pràctiques del món postpandèmic com el teletreball, les classes en línia de l’escola, el lleure a través de les plataformes i la falta de sol en la vida diària. Aquests són factors determinants en l’augment dels casos de miopia especialment en nens i adolescents, que són més sensibles als canvis ambientals.
La miopia, la més comuna
En el cas de les criatures, el problema de salut visual més estès és la miopia. “Hi ha estudis que indiquen que l’any 2050 la meitat de la població mundial serà miop en més o menys grau”, assegura. Segons adverteix González, aquesta miopia pot venir acompanyada, en determinats casos més greus, d’una incidència més gran de patologies oculars greus. Per això cal que des de la infància es controli l’aparició i el posterior desenvolupament de la miopia. Davant d’això insisteix en el fet que és important reduir el temps al davant de les pantalles, evitar l’ús excessiu de la visió de prop i augmentar al màxim els períodes a l’aire lliure.
La realitat és que la miopia és un problema que ha anat a més a partir del segle XXI: als Estats Units el 66% de la població és miop, i a la Xina s’estima que ho són el 90% dels acabats de graduar. A Europa afecta el 35% dels nens, segons xifres del Colegi Nacional d'Òptics Optometristes (CNOO). Segons un estudi del consorci europeu European Eye Epidemiology, els més joves es veuen cada cop més afectats que els seus pares per la miopia a causa de l’impacte de les pantalles, i quasi la meitat dels joves europeus la pateixen.
Com a dada curiosa, aquest estudi, que analitza 60.000 persones, també mostra que l’índex de miopia és aproximadament el doble d’alt entre les persones amb estudis secundaris o universitaris en comparació amb aquells que van deixar els estudis després de la primària. Això indica que el temps dedicat a la lectura i a l’escriptura en pantalles pot derivar en aquest problema.
Davant d’això, les escoles xineses estan provant diversos mètodes per atacar l’epidèmia de miopia del país. En concret, alguns centres estan experimentant amb aules translúcides (les parets i els sostres de les quals estan construïts amb materials quasi transparents i que deixen passar la màxima quantitat de llum) per determinar si això ajuda a millorar la vida dels estudiants.
Recuperació postpandèmica
En aquest sentit, la plataforma Visión y Vida, fundada per professionals del sector, va fer l’estudi ¿Estem tenint cura de la visió en la nova normalitat? per tal d’analitzar si la salut visual ha millorat després de mesos de restriccions i si la ciutadania ha reprès amb normalitat les revisions i ha recuperat els hàbits saludables de la vida prepandèmica pel que fa a la visió. Els resultats no són gaire esperançadors, ja que les dades assenyalen que del 70,1% de les persones que es volien revisar la visió després del confinament, només el 18,2% ho han fet.
A més, només un de cada tres enquestats ha aconseguit reduir el temps d’ús davant de les pantalles als nivells previs al covid-19. Així, la meitat de la població (el 48,6%) encara passa entre dues i cinc hores al dia davant de dispositius electrònics. Pel que fa als infants, només una de cada quatre famílies va fer la revisió anual als seus fills per preparar la tornada a l’escola i comprovar si el sistema visual s’havia malmès durant el confinament. Com a motius, tres de cada cinc famílies expliquen que no porten els seus fills a revisió perquè no s’han queixat de cap problema. La reconstrucció després de la pandèmia encara té molt de camí per recórrer en molts sentits.
Quin és realment l’efecte del sol sobre una bona salut visual? El sol permet que la retina alliberi dopamina, un neurotransmissor que evita l’allargament del globus ocular, que és, alhora, un dels causants de la miopia. Segons un estudi publicat a la revista científica JAMA, el fet que els nens passin més temps en interiors afavoreix l’aparició de miopia. Aquesta investigació se suma als estudis que indiquen que la manca de llum solar influeix en el desenvolupament dels ulls infantils i que pot comportar dificultats de visió. Igualment, investigadors del King’s College de Londres i de la londinenca School of Hygiene and Tropical Medicine van constatar que les persones que van passar més temps a l’aire lliure entre els 14 i 19 anys tenien menys probabilitats de patir miopia. A més, cal tenir en compte que els òrgans visuals estan preparats des de fa milions d’anys per moure’s en exteriors i en un plànol mitjà-llunyà, i que, tot i que ofereixen molt bons resultats en la distància curta, el seu disseny no està fet per a sotmetre-s'hi tant de temps com exigeix la vida moderna. Davant d’això, passar més temps a l’aire lliure amb els més petits és una manera de combatre aquesta tendència.