A. F.

Els infants commemoren el seu dia

Fundesplai mobilitza més de 10.500 infants per reivindicar el dret al lleure, a la participació i a la igualtat d'oportunitats

Desitjos Fundesplai 20N / FUNDESPLAI Zoom

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants (20 de novembre) Fundesplai va organitzar durant tot el cap de setmana diferents accions de mobilització per reivindicar el valor educatiu de l'educació en el lleure, la participació i la igualtat d'oportunitats en la infància.

La celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants és una oportunitat per reivindicar públicament, des de l'àmbit de l'educació en el lleure, un dels drets més elementals dels infants: el dret al joc, tal com recull l'article 31. Un dret que, en l'actual context de crisi, esdevé un gran repte per a tothom.

30 esplais i 45 escoles van fer actes i van tallar carrers per omplir-los de jocs. En aquesta iniciativa, liderada per Fundesplai i la seva federació de centres d'esplai, hi van participar més de 10.500 infants de 30 esplais i 45 escoles de diferents poblacions de Catalunya. Les 45 escoles ho van celebrar divendres al migdia amb un acte conjunt en què els alumnes van ballar simultàniament en cada centre el 'lip dub' de la cançó "L'escola que volem".

Entre el 18 i el 20 de novembre els infants i els monitors van fer celebracions i van tallar carrers de pobles i ciutats per reivindicar el dret al joc i a ser escoltats

Per la seva banda, els 30 esplais participants van organitzar actes durant tot el cap de setmana. En la majoria de casos els actes van comportar fer talls de carrers per recuperar espais per al lleure i el joc dels infants. Per exemple, diumenge a Sant Andreu de la Barca, entre les 10.00 h i les 13.00 h, l'Esplai Pingüí va tallar un tram de 200 metres de l'avinguda de la Constitució, on més de 300 infants i joves de l'esplai i de la població van poder reivindicar els seus drets, fer jocs i activitats i gaudir d'una actuació de l'animador infantil Jaume Barri.

En un moment en el qual el 31,7% dels menors viuen per sota del llindar de la pobresa, Fundesplai fa una crida perquè tothom prengui partit per la infància

Sensibilitzar i captar fons per als infants amb més necessitats

Aquestes mobilitzacions es fan en un context en el qual al nostre país gairebé 1 de cada 3 infants viu per sota del llindar de la pobresa. Segons l'Enquesta de Condicions de Vida 2015 (INE-IDESCAT), la taxa Arope dels menors de 18 anys a Catalunya és del 31,7%. Això compromet el seu accés als recursos d'alimentació, atenció, formació i lleure, que estan íntimament relacionats amb la salut, el creixement i la felicitat dels infants.