Bronquiolitis: Quan cal anar a urgències?
Davant l'agument de casos, els pediatres recomanen extremar precaucions amb infants menors d'un any, prematurs i amb malalties de base
BarcelonaL'epidèmia de bronquiolitis està tensionant els serveis de pediatria dels hospitals catalans. El nombre de casos continua augmentant, especialment entre els menors d'un any. Els experts confien que aquesta onada, que s'ha avançat unes setmanes respecte al que és habitual per a aquesta època de l'any, pugui arribar al pic en els pròxims dies i començar a baixar. Si bé la bronquiolitis és habitual cada tardor i hivern –excepte en els dos anys de pandèmia de covid, que va canviar el seu comportament estacional–, aquest any l'epidèmia "està sent molt ràpida i intensa i tots els hospitals estem ampliant la capacitat d'hospitalització perquè estan emmalaltint molts nens de cop", explica Xoan González, cap d'urgències pediàtriques de l'Hospital de Sant Pau. Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Sistema d'Informació per a la Vigilància de les Infeccions a Catalunya (SIVIC), corresponents a la setmana del 14 al 20 de novembre, la taxa d'infeccions de bronquiolitis –provocada pel virus respiratori sincitial (VRS)– en infants menors de 4 anys ja supera el pic del 2019 i passa de 350 a 477 afectats per cada 100.000 habitants. L'augment més marcat és en menors d'un any, en què la taxa passa de 1.465 a 1.921 en l'última setmana.
Què és la bronquiolitis?
La bronquiolitis és una infecció respiratòria freqüent en infants menors de dos anys, especialment durant els mesos freds de l'any. La malaltia produeix una inflamació dels bronquíols, que són els conductes més petits que s’encarreguen de transportar l’oxigen pels pulmons des dels bronquis als alvèols. Aquesta inflamació provoca que es formin mocs, de manera que l’aire té dificultats per entrar i sortir dels pulmons, segons informa el Canal Salut de la Generalitat.
Si bé la malaltia pot ser causada per diferents tipus de virus, la majoria és causada pel virus respiratori sincitial (VRS). "El criteri obligat per poder-li posar el nom de bronquiolitis és que sigui en nens menors de dos anys i ha de ser el primer episodi, tot i que és una definició poc pràctica i està en vies de modificar-se", reconeix Xoan González, cap d'urgències pediàtriques de l'Hospital de Sant Pau. "La realitat és que veiem nens de 4 o 5 anys que són asmàtics o tenen un problema respiratori de base i quan s'infecten amb el VRS també fan una obstrucció i tenen dificultats respiratòries", afegeix. Però llavors se l'anomena bronquitis o broncoespasmes i el tractament també és lleugerament diferent. "Els nens menors de dos anys, per la seva musculatura respiratòria, no responen a medicació com el salbutamol (un inhalador que ajuda a dilatar o obrir les vies respiratòries)", assenyala González.
La majoria dels infants afectats es recuperen espontàniament en un termini d’entre una i dues setmanes, però n’hi ha que poden requerir hospitalització i presentar posteriorment tendència a patir bronquitis de repetició.
Quins són els símptomes?
En la primera fase "és indistingible d'un refredat comú", indica González, amb símptomes com tos, esternuts, congestió nasal i febre. A mesura que la malaltia evoluciona poden aparèixer altres símptomes com dificultat respiratòria i sorolls pulmonars o dificultats per menjar.
El procés dura entre 7 i 10 dies però la tos pot persistir fins a 2-3 setmanes.
Quan cal anar a urgències?
"En nens menors d'un any hi ha més risc de fer bronquiolitis més greus i que puguin requerir ingrés hospitalari", indica Xoan González. Hem d'estar atents i consultar a un metge quan el menor presenta algun dels següents símptomes:
- Si l'infant respira molt ràpid.
- Si fa pauses respiratòries.
- Li costa respirar i ho fa amb més dificultats (se li enfonsa el pit, se li marquen les costelles i mou molt l'abdomen).
- Està més endormiscat o irritable.
- Li costa menjar i menja menys.
- Té els bolquers secs perquè fa menys pipí (pot ser símptoma de deshidratació).
- Febre molt alta.
- Té la pell o els llavis d'un color blavós. Això, però, diu González, és un "cas extrem" i fins a arribar aquí ja hi ha hagut altres senyals d'alarma anteriors.
Quan és motiu d'ingrés hospitalari?
- Quan l'infant necessita oxigen.
- Quan respira amb molta dificultat.
- Quan no menja res i cal posar-li sèrum o una sonda.
Hi ha nens que "només compleixen un criteri d'ingrés i d'altres que els compleixen tots", indica González.
Com es transmet el VRS?
El virus es transmet a través de les gotetes que s’expulsen al tossir, esternudar o parlar. Aquestes gotetes es poden inhalar o recollir d’objectes o superfícies contaminades, si després d’haver-hi entrat en contacte es toquen els ulls, el nas o la boca.
Quines precaucions es poden prendre?
Xoan González, que fa una crida a la tranquil·litat, creu que cal "estar alerta" amb els nens molt petits i amb infants de risc i aconsella evitar el contacte amb persones amb símptomes de refredat, barrejar-se amb nens malalts, fer rentat de mans i no intercanviar xumets, biberons o altres estris.
S'ha d'anar amb especial compte en el cas de nens amb malalties de base, com nens "asmàtics o bronquítics que facin tractament preventiu", nens prematurs i infants menors d'un any.
"La bronquiolitis és una malaltia que els pediatres coneixem molt bé de cada hivern, és un vell enemic conegut, i la majoria de casos van bé i no fan complicacions", afegeix aquest metge.