Què hi ha per menjar?

Aquests són els aliments de risc per als infants

Cal anar amb compte amb les olives, la poma, el pernil i les bledes en edats primerenques

3 min
Espinacs

BarcelonaDurant la primera infància, quan les dents encara no s'han format i el diàmetre de les vies aèries és francament petit, cal anar amb molt de compte amb els aliments que donem a la canalla, tant si s'opta per donar-los farinetes com si s'opta per iniciar-los en el mètode Baby Led Weaning (BLW). A més, en els primers mesos se sumen alguns ingredients que els més petits encara no estan preparats per menjar a causa de la seva composició, com els nitrats i la presència elevada de mercuri o metalls pesants en alguns productes. I més enllà dels aliments que de per si són de risc per la seva composició o forma, hi ha algunes elaboracions que també poden convertir en perillosos aliments a priori innocents. Segons el manual Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño (Siglo XXI), del doctor Joaquín de la Torre, la manipulació impròpia dels aliments, la falta de refrigeració i la conservació dels preparats durant massa hores a temperatura ambient o més elevada poden donar lloc a situacions de "contaminació massiva". Això és així perquè els gèrmens es multipliquen ràpidament en aquells aliments que no s'han cuinat o escalfat prou, "com ara amanides, gelatines, pollastre picat, maioneses, cremes batudes, marisc, carn freda, formatge i llet". Per tant, a l'hora de donar menjar és tan important el fons com la forma, i sempre cal parar atenció a tots els elements. ¿Tenim clar amb quins ingredients no ens l'hem de jugar?

1.
Aliments esfèrics
Olives

Els aliments esfèrics són molt perillosos per a les criatures. El raïm, les cireres i les olives són exemples molt clars d'ingredients que poden obstruir-los completament les vies aèries i provocar-los asfíxia. També són perillosos els caramels durs i les gominoles, impossibles de desfer i amb formes rodones, a més dels fruits secs (sobretot les avellanes i les ametlles), les castanyes ara que en comença la temporada (que solen tenir la superfície dura i forma ovalada) i les pipes (de vegades, discretament presents a les amanides). Això sí, es poden oferir a trossos i, en el cas dels fruits secs, en forma de farines.

2.
Aliments que no es desfan fàcilment
Sushi

Molts casos d'ennuegament es produeixen per la incapacitat dels infants de desfer els aliments a la boca, abans d'ingerir-los, per la falta de dents. Per això cal vigilar la ingesta de molts aliments que no es poden mastegar fàcilment i que no s'arriben a desfer, com els trossos de formatge curat, la sípia i el calamar, les crispetes, el peix cru del sushi, les salsitxes, els flocs de cereals, els natxos i les crudités de verdures (com la pastanaga, l'api i el cogombre) per sucar-hi cremes. També hi ha l'imprevisible cas de la poma, molt comuna en aquestes edats i que cal oferir ratllada o en compota perquè no es mastega fàcilment. Tots aquests aliments es poden donar, però s'han de subministrar molt ben tallats. I en el cas del formatge, és millor oferir-los la versió fresca, més tova.

3.
Ingredients que formen fils
Pernil

També pel seu risc d'ennuegament hi ha alguns ingredients que formen fils llargs i boles quan es masteguen, com el pernil, el formatge desfet de bola molt calent i la carn. Cal tenir molta cura amb aquests ingredients i oferir-los molt tallats o directament evitar-los (com el formatge tipus gouda).

4.
Fulles amb nitrats el primer any de vida
Espinacs

Durant els primers anys de vida hi ha alguns compostos que són nocius per als més petits, com els nitrats, força presents a les fulles dels espinacs i les bledes. També tenen nitrats la carn fumada i curada –com les salsitxes i la cansalada– i el peix fumat –com el salmó i la truita–. Segons un article de la revista Pediatría Atención Primaria, l'elevat contingut en nitrats de certes verdures pot incrementar el risc que les criatures de menys de tres anys desenvolupin una malaltia potencialment greu anomenada metahemoglobinèmia. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va considerar el 2011 que les bledes podien suposar un risc per a la població infantil si se n'ingerien en dosis elevades.

5
Compte amb les begudes
Xocolata

Les begudes també poden ser perilloses per als infants. Cal evitar el cafè, el te i la xocolata per la seva composició amb cafeïna i compostos anàlegs que, segons el manual El primer año del bebé (Grupo Editorial Norma), escrit per uns quants especialistes, pot posar la canalla nerviosa a banda d'impedir l'absorció de calci. També cal evitar begudes a base de cítrics o altres fruites que contenen molt de sucre i "de vegades substàncies químiques". I no són aconsellables les infusions d'herbes, perquè solen contenir substàncies "molt dubtoses" amb efectes no desitjables.

stats