Vacunació

Aquests són els canvis en el calendari de vacunació infantil per al 2025

El departament de Salut introdueix modificacions en les vacunes contra la tos ferina i el virus contra el papil·loma humà i incorpora la del rotavirus

BarcelonaEl calendari de vacunació del sistema públic de salut es va actualitzant periòdicament per incloure-hi les noves recomanacions. Actualment, el departament de Salut treballa en el nou calendari per al 2025 que inclou modificacions en tres malalties. S'incorpora la vacunació contra la tos ferina per a infants d'11 i 12 anys, la vacuna contra el rotavirus per als nens nascuts a partir del gener del 2025 i també inclou modificacions en la del virus del papil·loma humà. Repassem els nous canvis amb l'ajuda de Pepe Serrano, expert en vacunes de la Societat Catalana de Pediatria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

1.

Tos ferina

Durant aquest curs es vacunarà de la tos ferina els alumnes de sisè de primària (11-12 anys). Se substituirà la dosi als 14 anys de la vacuna contra la diftèria i el tètanus(Td) per una altra contra la diftèria, el tètanus i també la tos ferina (dTpa) i que s'administrarà abans, als 11-12 anys.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és, de fet, una dosi de record. A Catalunya la tos ferina està inclosa en el calendari vacunal als 2 i 4 mesos i s'administra als 11 mesos i als 6 anys una dosi de record a la qual ara s'afegirà la dels 11-12 anys. La decisió s'ha pres davant "el repunt de tos ferina que s'ha detectat, sobretot en edats adolescents", tant aquí com en l'àmbit internacional, explica Pepe Serrano, expert en vacunes de la Societat Catalana de Pediatria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques. "I no és tant per l'afectació que puguin tenir ells com per evitar que contagiïn els infants més petits de l'entorn, que són els que agafen formes més greus de tos ferina", afegeix aquest expert. A més, s'ha avançat l'administració dels 14 als 11-12 anys per cobrir tota l'adolescència des del seu inici.

La vacunació es farà principalment a les escoles (durant els mesos d’abril i maig del 2025) per facilitar-ne l’accessibilitat a les famílies i aconseguir les cobertures més elevades. Addicionalment, tenint en compte el canvi en l’edat d’administració, està previst captar els nois i noies no vacunats entre els 11-12 i els 14 anys a 1r i 2n d’ESO.

Cargando
No hay anuncios

L'increment de contagis de tos ferina es produeix de manera generalitzada a tot Europa, amb 60.000 casos notificats entre el 2023 i el 2024 –una dada deu vegades més elevada que la registrada entre el 2022 i el 2021–. La franja d'edat més afectada per aquesta malaltia el 2024 és la que va dels 5 als 14 anys, amb més de 6.000 casos, si bé la franja més vulnerable és la dels menors d'1 any, amb 221 contagis registrats i un 73% de les hospitalitzacions.

També es recomana que es vacunin les dones embarassades per protegir els nadons.

Cargando
No hay anuncios
2.

Virus del papil·loma humà (VPH)

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) s'administrava fins ara a tots els alumnes de sisè de primària, és a dir, d'11-12 anys, en dues dosis amb sis mesos de diferència entre les injeccions. Des del curs 2022-2023 es vacuna també els nens: fins llavors només es vacunaven les nenes perquè es prioritzava la protecció davant el càncer de cèrvix.

Cargando
No hay anuncios

El nou calendari vacunal per al 2025 inclou dues modificacions. Per una banda, es passa d'administrar dues dosis a una de sola, que és la recomanació de l'OMS. "Un cop s'ha comprovat que una única dosi és igual d'eficaç que dues, s'ha fet el canvi en el calendari vacunal", explica Serrano. S’administrarà, doncs, una única dosi de vacuna contra el VPH als nois i noies de 6è de primària als centres educatius.

A més, també s'ha acordat fer una vacunació de rescat a tots els nois no vacunats fins als 18 anys. L'any que ve començarà la campanya de vacunació en aquest grup de població, si bé el departament de Salut assegura que encara no disposa d'informació de com es farà la campanya. La vacunació en nois es va iniciar en els nascuts l’any 2011 (els que feien 6è de primària durant el curs escolar 2022-2023) i ara s’oferirà a tots els nois nascuts entre el 2007 i el 2011 (fins als 18 anys). "D'aquesta manera queden coberts aquells nois que no es van vacunar quan només s'immunitzava les nenes", apunta Serrano. Més enllà d'aquesta edat també es recomana la vacunació contra el VPH en població de risc.

Cargando
No hay anuncios
3.

Rotavirus

El nou calendari vacunal també inclou la vacunació per rotavirus en lactants a partir de les 6 setmanes de vida per a tots els infants nascuts a partir del gener del 2025. La gastroenteritis per rotavirus és una de les malalties més freqüents entre els nens i provoca, entre altres símptomes, diarrea, nàusees, vòmits i febre. "En el nostre entorn no és una malaltia molt greu, com sí que ho és en països subdesenvolupats, però sí que és molt transmissible i als 2 anys el 98% dels nens han passat una gastroenteritis per rotavirus", aclareix aquest pediatre, que afegeix que comporta també una despesa social, perquè a causa del seu gran impacte consumeix recursos.

Cargando
No hay anuncios

Serrano també recomana la vacunació contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a prevenir la bronquiolitis i les seves complicacions en nadons de fins a 6 mesos.

Actualment, el departament de Salut treballa per poder incorporar tots aquests canvis en el calendari, que es farà efectiu el 2025. L'última modificació es va fer el 2023. Els canvis s'incorporen en funció dels acords adoptats a la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions del departament de Salut, a partir de l’epidemiologia de les malalties, la disponibilitat de noves vacunes i la seva efectivitat i seguretat, entre altres. Les noves vacunes s'administraran quan entri en vigor el nou calendari. Mentrestant, continua vigent el del 2023.

Cargando
No hay anuncios