ESTHER ESCOLÁN

Promoure el consum de fruita i verdura entre els infants, tasca de tots

La Generalitat de Catalunya encapçala un pla d'actuació a les escoles que, a més de dotar-les de fruita, celebra activitats que incideixen en els bons hàbits alimentaris de la canalla

CRISTINA CALDERER Zoom

Tot i que l’educació alimentària comença a casa i ha d’estar encapçalada per les famílies, fa set anys la Generalitat de Catalunya va decidir impulsar, amb el suport de la Unió Europea, un pla de consum de fruites i verdures a les aules del qual avui es beneficien més de 1.200 escoles i un total de gairebé 300.000 alumnes d’educació infantil i primària. Al marge d’uns índexs d’obesitat infantil que situaven el nostre país al nivell del Regne Unit o dels EUA, un estudi dut a terme per la Fundació Alícia i Talència entre 1.300 escolars catalans el març del 2010 desvelava un consum infantil de fruita totalment deficitari: més del 60% dels estudiants d’entre 10 i 18 anys menjaven una peça de fruita o cap al dia, el 10% no menjaven gens de fruita durant la setmana i tan sols un 1% prenien dues racions de fruita al dia.

El que també constaten diversos estudis duts a terme en els darrers anys és que el consum de fruita i hortalisses dels que sí que els incorporen de manera habitual a la seva dieta ha disminuït de manera notable. Així, mentre que els experts recomanen ingerir entre 400 i 600 grams diaris de vegetals, la mitjana de consum se situa en 200 grams per persona i dia.

Consum de proximitat
A Catalunya som uns excel·lents productors de fruita i verdura, dos dels elements cabdals de la dieta mediterrània que tants altres països admiren i alaben. ¿Per què no encomanem aquesta admiració als nostres joves, que, per una qüestió de proximitat, podrien esdevenir un dels col·lectius més beneficiats del consum de fruita i verdura?

La fruita, tanmateix, no només es pot menjar com a postres o per berenar, sinó que pot formar part del suc de fruita de l’esmorzar, del batut de fruita de la tarda o bé de l’amanida del sopar. Un munt de possibilitats acompanyades per beneficis innumerables per al nostre organisme, ja que la fruita hidrata, nodreix, ens protegeix de les malalties, fa millorar l’aspecte de la nostra pell i és una font incessant de vitamines i antioxidants. Uns beneficis en els quals cal fer èmfasi en el si de la família. Som els principals referents dels nostres fills i filles, i si nosaltres no en mengem, difícilment ells ho faran.

Esmorzars i berenars
Davant d’aquesta situació que es dóna a casa nostra, i que es repeteix arreu d’Europa, la Unió Europea ha posat a disposició dels estats membres ajuts per fomentar l’adquisició de nous hàbits alimentaris. I és en aquest marc que el departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els d’Ensenyament i Salut, va posar en marxa, ara fa set anys, el pla de consum de fruites i verdures a les escoles, que està dotant de fruita i verdura de proximitat els centres per tal que els nens i nenes d’entre 3 i 10 anys mengin fruita de manera addicional –bé per esmorzar, bé per berenar– com a mínim durant tres dies al mes.

Un pla, tanmateix, que es complementa amb una sèrie de programes escolars d’educació nutricional amb l’objectiu d’iniciar i/o consolidar bones pràctiques alimentàries i estils de vida saludables en canalla i adolescents, que actuïn a la vegada com a factors de prevenció d’una de les grans epidèmies del segle XXI, l’obesitat, que afecta actualment 5,1 milions de nens arreu d’Europa. L’obesitat, juntament amb el sobrepès –que afecta, al seu torn, 22 milions d’infants del continent europeu–, és un factor de risc a l’hora de desenvolupar problemes cardiometabòlics, diabetis tipus 2 o artereosclerosi abans de convertir-se en adults.

Conscienciem-nos
Sabedors que la normativa europea estableix que perquè els plans de consum de fruita siguin eficaços les entregues de fruita han d’anar acompanyades de mesures educatives o lúdiques, els departaments d’Agricultura, Ensenyament i Salut, que estan al capdavant de la iniciativa, han implementat tot un seguit d’activitats educatives i lúdiques als centres educatius que busquen conscienciar els infants i els joves sobre la necessitat d’adquirir uns hàbits de consum que siguin saludables.
Així, des del curs 2009-10, que va servir com a prova pilot del pla, els alumnes d’infantil i primària han realitzat tallers sobre nutrició a les escoles, però també han visitat els mercats municipals i Mercabarna, han participat en el concurs Tastafruita, etc., fins a arribar al pla implementat aquest curs a les escoles i que preveu la realització de 360 tallers en el marc de les escoles, en què participaran uns 10.000 alumnes, a més d’un altre gruix d’activitats que es realitzaran durant la pròxima edició del Saló de la Infància, que tindrà lloc entre el 27 de desembre i el 4 de gener a Fira de Barcelona.

Un pla que funciona. Els infants acaben incorporant la fruita

Durant el curs 2010-2011 es va avaluar el programa, tal com estableix la normativa de la Unió Europea, mitjançant enquestes dirigides a nens, famílies i escoles. A partir d’aquestes enquestes es va poder elaborar un informe que presenta les següents conclusions:

 • El 80,7% de les famílies van declarar que l’acceptació del nen en relació a la fruita va millorar.
 • El 73% de les famílies consideren que el pla va millorar l’alimentació a nivell familiar.
 • El 81% dels centres educatius van manifestar el seu interès per tornar a participar en aquest pla i incidien en la necessitat de fomentar bons hàbits alimentaris.
 • De tots els aspectes consultats a les escoles en relació al pla els centres hi van obtenir almenys una nota de 4 sobre 5.

Obesitat i sobrepès. Uns índexs que cal invertir de manera urgent

 • L’obesitat infantil i juvenil representa el trastorn nutricional més rellevant en l’actualitat i un problema sanitari de primera magnitud a Espanya.
 • Segons l’Organització Mundial de la Salut, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més sobrepès infantil (obesitat inclosa), un trastorn que pateix actualment un 33% de la població d’entre 5 i 17 anys.
 • Espanya, amb un 19% de nens obesos, s’ha situat per davant dels Estats Units, que en registren un 16%. Un percentatge, en el cas d’Espanya, que s’ha triplicat en els últims 30 anys.
 • Segons l’estudi Obesity and the economics of prevention: Fit not fat, l’obesitat en infants a Espanya és de les més altes de l’OCDE i un de cada tres nens d’entre 13 i 14 anys té sobrepès.
 • Pel que fa als adolescents, el 80% dels que pateixen obesitat continuaran amb aquest problema a l’edat adulta.

Incentivar el consum de fruita a casa

 1. Predicar amb l’exemple. Com ja hem subratllat al llarg de l’article, aquest apunt és bàsic: en una casa on la fruita no formi part de la dieta dels adults, difícilment podrem incloure-la a la dels més petits.
 2. Promoure la participació dels més petits en l’elaboració dels àpats, en especial pel que fa a la fruita. Podem deixar-los que pelin i tallin les fruites, que innovin en la presentació perquè sigui més estimulant, etc. Aquest contacte directe amb la fruita segur que facilitarà després el seu consum.
 3. Presentar les fruites d’una manera original i divertida, a través de macedònies, brotxetes, etc., barrejant-les entre si, en amanides, fent sucs, etc.