Criatures 20/04/2020

10 videojocs per jugar en família

L'OMS i la indústria llancen la campanya #PlayApartTogether en temps de coronavirus

A.f.
3 min
Dos nens jugant amb una videoconsola a casa seva durant el confinament per la crisi del coronavirus.

Els videojocs s'han convertit en els reis del lleure a casa. Ja ho eren abans del confinament decretat a causa del coronavirus: segons l'informe La industria del videojuego en España, publicat per l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) el 2018, gairebé 17 milions de persones ja jugaven aleshores a videojocs a l'estat espanyol. I no tots els jugadors són nens. Encara que són el col·lectiu majoritari –el 80% dels nens de 6 a 11 anys són videojugadors, així com el 78% dels menors d'11 a 14 anys–, també és una activitat popular entre els adults que passen de la trentena: el 40% de les persones que tenen entre 35 i 44 anys són usuàries de videojocs. Pel que fa a la franja d'edat que va dels 45 als 64 anys, el percentatge és inferior, però hi continua havent usuaris: el 24%.

El fet que sigui una activitat que es pot gaudir des de casa i que resulta atractiva a diferents generacions –d'avis a nens, passant pels pares– l'ha convertit en una de les preferides de les famílies. I també tenim les xifres que reflecteixen aquest fet: segons un estudi de Microsoft, tres de cada quatre famílies a l'estat espanyol afirmen que juguen juntes a videojocs una mitjana de nou vegades al mes.

"L'objectiu és reproduir l'experiència que gaudim quan ens reunim al voltant d'una activitat en grup, com ara els jocs de taula, però amb els atractius i les possibilitats que ofereix el videojoc des de la pantalla de la televisió o la tauleta", explica Joan Arnedo, professor dels estudis d'informàtica, multimèdia i telecomunicació i director del màster universitari de disseny i programació de videojocs de la UOC. El joc en família permet que tothom jugui mitjançant el mateix sistema –la consola és l'opció amb més demanda–, però també ofereix la possibilitat del joc online des de dispositius diferents encara que els jugadors siguin a la mateixa sala.

Abans de jugar, l'expert recomana tenir en compte aquestes 10 recomanacions:

Els videojocs imprescindibles

Perquè tothom gaudeixi de l'experiència, és important cercar interessos comuns que permetin que pares i fills (o fins i tot avis, si són a casa) connectin i es comuniquin mentre passen una bona estona. Com recorda el professor de la UOC, precisament jugar és una activitat transversal, que transcendeix edats i gèneres, de manera que normalment és senzill trobar un punt en comú entre pares i fills. "Acostumen a tenir èxit jocs que siguin accessibles per a qualsevol mena de jugador, que s'entenguin fàcilment i que permetin començar-hi a jugar sense massa explicacions", diu, i afegeix que els videojocs relacionats amb l'esport i els basats en l'estil del joc de taula traslladats al mitjà digital són opcions interessants, encara que els que habitualment tenen més èxit són els jocs musicals que impliquen activitats com cantar o ballar.

Per als que busquin recomanacions concretes, el director del màster de disseny i programació de videojocs proposa deu videojocs imprescindibles. Entre les propostes hi ha Minecraft, el joc de construcció que combina diversió i aprenentatge, i també la saga Mario kart, les famoses curses esbojarrades de cotxes, a més de Just dance o videojocs similars basats en el ball.

Com a opció esportiva, recomana treure la pols a la Wii i fer una mica d'exercici amb Wii sports o Wii sportsWii sports resort, mentre que per als que s'estimin més els jocs de taula clàssics portats a la consola Super Mario party és una bona opció. Els que busquin originalitat es poden decantar per Overcooked, en què un equip de cuiners ha de preparar plats en escenaris inversemblants, i Keep talking and nobody explodes, en què el jugador ha de desactivar una bomba mentre la resta li dona pistes sobre com ho ha de fer.

A més, tota la saga LEGO de pel·lícules com Harry Potter, La guerra de les galàxies, Jurassic Park, El senyor dels anells, Els venjadors i un llarg etcètera pot resultar molt entretinguda, i també Melbits world, un videojoc en què tots els participants han de guiar uns personatges per un escenari.

Finalment, entre els jocs de taula que tenen una versió digital per a tauleta, consola o ordinador hi ha Pandemic, en el qual els jugadors són un equip d'especialistes mèdics que han de col·laborar per evitar que una plaga mundial prengui proporcions èpiques. Pandemic ens recorda més que cap altre videojoc una de les premisses bàsiques d'aquests temps: per poder jugar sense riscos cal seguir una recomanació fonamental, que és la de mantenir la distància de separació mínima i les mesures d'higiene amb què ens podem protegir de la covid-19. Amb l'objectiu que tothom ho tingui present, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la indústria dels videojocs han llançat la campanya #PlayApartTogether, amb la qual animen els usuaris a seguir aquestes pautes per aturar la propagació de la covid-19.

stats