Opinió
Família 21/12/2022

Si estàs trist per Nadal

No ets l'únic, ens passa a molts

2 min
El Nadal també té la seva cara trista

BarcelonaEl Nadal també té la seva cara trista. Quan els carrers es guarneixen de llums i les taules de festa, la tristesa fa acte de presència en moltes llars i molts cors d’una manera força més punyent que en altres èpoques de l’any.

Si sentiu tristor per Nadal:

  • No sou els únics, ens passa a moltes persones.
  • Si és tristesa pels que ja no hi són, pels que voldríem que hi fossin i no poden ser-hi, pel que havia estat bonic i s’ha esvaït, pel que ens agradaria que fos i no és, és una tristesa natural i humana que és sinònim de sensibilitat.
  • Si és una tristesa provocada només per les festes, sabem que passarà. Prenguem-nos-la pacientment, com qui espera que escampi la tempesta: en quinze dies com a màxim s’esfumarà i hi haurà estones que amainarà.
  • Si la tristesa ja venia d’abans és normal que les festes l’accentuïn. Quan tothom està content o ho fa veure, les persones tristes se senten més tristes, les penes dolen més i els buits es fan més grans. També en aquest cas, un cop passades les festes es redimensionarà.
  • Sigui com sigui, tenim dret a la tristesa, i està permès expressar-la i plorar. No és dolent passar uns dies tristos i fer-nos algun tip de plorar. Agradable no ho és gens, però per això sol no caurem en una depressió.
  • Si hem perdut algun ésser estimat fa poc, deixar una cadira buida en honor seu o parlar-ne i recordar-lo pot ser trist però també necessari, bonic i reparador.
  • Per alleujar la tristesa, evitem caure en el parany del Nadal ensucrat, ideal i irreal que se’ns ven, i posem el focus en els que hi són en lloc de fer-ho en els que falten, en el que tenim en lloc del que ens manca. Un bon exercici pot ser omplir un pot amb paperets amb el que tenim que ens alegra o ens omple el cor.
  • També pot ser saludable recollir-nos en la quietud del sofà i la manta, ara que l’hivern hi convida, i viatjar cap endins; o cap enfora, sortint a la natura o a altres llocs poc concorreguts els dies més assenyalats; fer algun voluntariat o ajuntar-nos i recolzar-nos amb altres persones que se sentin tristes o soles.
  • El millor bàlsam són les criatures. Si en tenim a casa, a la família o a prop, deixem-nos impregnar de la seva màgia i tendresa, i mirem de reconnectar amb la pròpia.
  • Si malgrat tot, la tristesa persisteix o s’aguditza, aleshores potser ens cal ajut professional.
Pedagoga i especialista en educació emocional
stats