Cristina Gual, coach nutricional del projecte Kalegria.es, proposa una fórmula per evitar el malbaratament en qualsevol època de l’any. L’acrònim, sobretot pel llarg any viscut, és molt fàcil de recordar: PCR. “La P de planificar. Cal fer una compra conscient i adaptada a les necessitats de la setmana”. La C és de cuinar i conservar. “Els aliments frescos es malmeten més fàcilment que els cuinats. Una vegada cuinats: consumeix, conserva o congela”. I la R final, de reaprofitar. “Les receptes de reaprofitament estan enfocades tant a aprofitar totes les parts de l'aliment com a estratègies per aconseguir donar sortida a sobrants d’àpats anteriors”. Tant per Nadal com durant la resta de l’any, “els tradicionals canelons, les croquetes, els farcellets, les cremes de verdures, els batuts amb fruita ja massa madura per menjar... són exemples de reaprofitament”. O, fins i tot, Gual suggereix “muntar un bufet lliure de petits platillos tipus tapa amb restes i sobres”.
La dita catalana diu “Per Nadal, cada ovella al seu corral”. Des del Criatures volem anar més enllà i hi afegim: “Per Nadal, mengem com cal (i si pot ser durant tot l’any, millor)". Setmanes abans de les festes ja es viu un bombardeig publicitari constant, tant a la televisió com a les botigues, juntament amb una allau de productes plens de sucres (torrons, xocolates, panettones, polvorons...), sals i greixos afegits (patés, embotits, formatges...) i molt processats, amb una llarga llista d'aromes i conservants, poc saludables. Nadal sol ser sinònim de consumisme ferotge en diferents àmbits i costa defugir-ne. Però, tot seguit, ho intentarem assessorats per una cuinera i dues expertes en canvis d’hàbits i alimentació. Amb la seva guia, us oferim propostes per a una taula més sana i sostenible durant les festes.
Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana de Barcelona i referent en la lluita contra el malbaratament alimentari, és conscient que el Nadal és una celebració associada als dolços i a menjars extres i, per tant, recomana mesura. “M'agrada citar Paracels, metge i alquimista del segle XVI: 'El verí és la dosi. És important poder gaudir de les nostres tradicions, sempre vigilant les quantitats'”. La xef suggereix que cal “ser imaginatius i integrar la fruita com a postres, sempre d'una manera festiva. No com a càstig ni penitència, o per compensar, sinó com a postres divertides. O, si més no, la fruita com a complement indefugible d'unes postres dolces, com una crema amb mandarina, per exemple”.
Cal planificació. Parellada defensa “comprar el mínim d'aliments processats i intentar preparar tot el que puguem a casa, com el torró o llaminadures... D'aquesta manera controlem què hi posem”. L’altre consell molt lligat a la qualitat dels aliments és “comprar de temporada, de proximitat i amb llista": "És la millor cosa que podem fer, però no només per Nadal, sinó tot l'any. Ens és beneficiós, perquè és quan els aliments són més bons; per a la butxaca, perquè és quan tenen un millor preu; i és la millor opció per al planeta, perquè així som més sostenibles”.
Propostes alternatives
Cristina Gual és coach nutricional del projecte Kalegria.es i recomana que “a l’hora de cuinar cal donar cabuda a coccions més suaus, els fornejats, papillots i brases, i reduir els fregits”. En el cas que es vulguin alleugerir els àpats nadalencs, el primer pas és “detectar on es concentren la majoria de calories buides": "Habitualment són al pica-pica, les postres, el sobretaula i les begudes”. Gual proposa, com a alternativa als tradicionals canapès de pa de motlle, rodanxes de cogombre, pastanaga o remolatxa: “Aportaran nutrients, vitamines i color, i rebaixarem calories”. Argumenta que els dolços fets a casa “permeten tunejar la recepta i rebaixar la quantitat de sucre a la meitat i canviar el tipus d’endolcidor. El sucre de coco és un bon aliat, té un índex glucèmic força reduït”. Unes postres saludables poden ser fruita fresca tallada o deshidratada sucada amb xocolata fondant +85%, fosa i refredada. “Pel que fa a les begudes –continua–, els mocktails són una tendència que val la pena incorporar. Aptes per a tots els públics, la base d’aquests còctels saludables són begudes probiòtiques com el kèfir d’aigua o el kombutxa”. Gual promou que l’alimentació sigui “de veritat, variada i basada en vegetals”.
Ester Segarra, experta en canvis d’hàbits i alimentació a veerdes.com, recomana esperar-se a comprar els dolços nadalencs “fins a l'últim moment". "Si obrim la veda i comencem a menjar-ne aviat, ja no podrem parar! Són addictius”, exclama. Com Gual i Parellada, defensa que els infants col·laborin a la cuina perquè, implicant-s'hi, senten seus els àpats i se’n senten orgullosos. L’experta aconsella comprar amb llista i sense tenir gana. Un cop en ple Nadal, suggereix incloure en els primers o aperitius alguna amanida original, canapès amb patés de vegetals, cremes, etc. “També cal controlar el consum d'alcohol (i en els més petits, controlar el consum de sucs i refrescos ensucrats). Com? Doncs tenint sempre el got d'aigua a l'abast i deixar l'alcohol o el refresc per al brindis”. Com a postres originals, Segarra suggereix rodanxes de poma amb canyella (cal tallar les pomes a rodanxes de mig centímetre, passar-les per la paella volta i volta i posar-hi un polsim de canyella. També s'hi pot tirar una mica de iogurt natural.
Minicuiners
El fet que els infants ajudin a la cuina sempre és una bona idea, tant per Nadal com en altres celebracions. Parellada, amb llarga experiència en casals i tallers infantis, té clar que la cuina “els fa més autònoms, els ajuda en la psicomotricitat i els anima a tastar nous gustos”. A més, la cuina ofereix possibilitats per a nens de gairebé totes les edats. “Dels 2 anys als 4 poden ajudar a barrejar, amassar, aixafar o pesar. A partir dels 4 ja els podem començar a introduir els estris de cuina més complicats, com ara els ganivets (sempre fent servir ganivets de taula). I a partir dels 8 anys ja es poden anar acostant al foc, sempre amb la supervisió dels adults”.
La xef està convençuda que “Nadal és sinònim de solidaritat, de tenir cura dels altres i, per tant, és un moment molt sensible per parlar de l'alimentació ètica”. El malbaratament alimentari és un problema mundial que ens afecta a tots i hi hem de posar remei. Les xifres són esfereïdores: llencem un de cada tres aliments que produïm: “Cal pensar que quan llencem menjar no només llencem nutrients i sabor, sinó que també llencem l'esforç dels productors, els recursos esmerçats per produir els aliments i la impossibilitat de moltes persones d'accedir al dret a l'alimentació”.
Nadal és “un bon moment per sensibilitzar en aquesta línia". "Cal que siguem curosos amb la quantitat d'aliments que comprem, comprar amb seny, així com preveure com gestionarem les restes: repartint-ho entre els veïns, donant-ho a alguna entitat que té cura de famílies en risc d'exclusió, fent-ne porcions i congelant-ho ben etiquetat o tornant-ho a transformar en altres plats deliciosos. En tot cas, és molt important explicar-ho bé als de casa perquè tothom vagi prenent consciència del valor dels aliments”, subratlla la xef. Parellada recomana una bona planificació, comprar només el que tenim apuntat a la llista, saber exactament quins àpats farem, quins seran els acompanyaments i cenyir-nos al pla, per evitar el malbaratament alimentari.
La cuinera Ada Parellada veu amb bons ulls el receptari clàssic nadalenc. “És saludable perquè inclou tots els elements de la piràmide alimentària, com els hidrats, els cereals, la verdura, fruita, llegums, carn, peix i una mica de dolços. Però cal racionar els dolços i combinar els aliments per aconseguir en un dia tots els nutrients necessaris”, apunta. També el veu sostenible “perquè és una cuina basada en productes de temporada i, en la mesura del possible, de proximitat”. La cuinera proposa que “perquè sigui més sostenible, la millor opció és reduir la carn vermella en benefici d'aviram, peix o llegums". Proposa als lectors una revisió més divertida del menú clàssic amb galets farcits, creps d'espinacs farcides de pollastre sobrer, pilota vegetariana de llenties i polenta. Per a les postres, suggereix “mandarines banyades amb xocolata, un sorbet de pinya, roques de xocolata amb fruits secs, broquetes de fruites petites (gerds, nabius, etcètera) combinades amb plàtan” o preparar un tiramisú de torró.