La lletra petita del nou val de 100 euros per a material escolar
L'ajut el rebrà l'alumnat de primària via correu convencional a partir del juliol
BarcelonaL'ajut de 100 euros per adquirir material escolar que anunciava la Generalitat al maig beneficiarà en total un mig milió d'alumnes de primària que estudiïn en escoles públiques o concertades. Però, com es rebrà aquest xec? Què es podrà comprar? S'haurà d'activar? A continuació desgranem la lletra petita del nou val.
Qui rebrà aquest xec?
Tot l'alumnat que hagi formalitzat la matrícula el 20 de maig d'aquest any al Registre d'Alumnes de Catalunya (RALC), que és una numeració que identifica l'alumne, i que en aquesta data fes I5 (l'antic P5) o qualsevol curs de primària excepte sisè, en un centre públic o concertat, inclosos els centres d’educació especial. Els privats n'estan exclosos.
Què passa si s'ha formalitzat la matrícula després del 20 de maig?
Doncs que la Generalitat actualitzarà les matrícules formalitzades que s'hagin fet posteriorment a aquesta data. Hi haurà tres actualitzacions: el 30 juny, el 15 de setembre i el 31 d'octubre, perquè cap alumne de primària es quedi sense el val.
Com es repartiran aquests 100 euros?
Cada alumne rebrà dos vals d'un import de 50 euros cadascun per bescanviar per material escolar. Es podran bescanviar en un sol establiment comercial o en diversos. L'única condició és que aquests comerços estiguin a Catalunya i s'hagin adherit a la campanya. El divendres 16 de juny es va obrir la plataforma (valescolar.cat) perquè els comerços s'hi sumin.
Com puc saber quins són els comerços?
Els pots consultar al web valescolar.cat i dirigir-te a la secció Cerca un establiment. Aquesta consulta es podrà filtrar per nom d’establiment i per municipi o consultar un mapa. Els comerços adherits, a més, podran obtenir un distintiu per a l’aparador. S'ha de tenir en compte que no es podrà comprar via online i que com que l'estudiant és menor d'edat, per efectuar la compra haurà d'anar acompanyat per una persona major d'edat.
Com es rebrà el xec?
Arribarà a casa per correu convencional. En cas que hi hagi alguna incidència també es podran descarregar des de la plataforma valescolar.cat. Per a l'alumnat que hagi formalitzat la matrícula fins al 20 de maig, la distribució dels vals via domicili es durà a terme aquest mateix mes de juliol. En canvi, si la formalització de la matrícula s'ha fet fins al 30 de juny, 15 de setembre o 31 d'octubre hi tindran accés en els 15 dies posteriors a les dates indicades i les famílies els podran obtenir a través del web de la campanya o el 012.
Un cop es rebin els xecs ja es podran utilitzar?
No, els hauràs d'activar a través del web valescolar.cat seguint els passos següents:
- Ves a la secció Activa els vals.
- Introdueix l’identificador de l’alumne/a i el PIN que hi ha als vals.
- Introdueix el teu número de telèfon mòbil.
- Introdueix el codi que rebràs al mòbil i, si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits.
S'ha de tenir en compte que no es poden activar el vals des de l’estranger, ni tampoc amb números de telèfon mòbil estrangers.
I si no s'han rebut els vals per correu convencional, quins passos s'hauran de fer?
Si no has rebut la carta i, per tant, no tens el PIN, hauràs d’accedir al web valescolar.cat i fer el procés següent:
- Ves a la secció Activa els vals.
- Ves a la secció PIN d’activació i demana’n un de nou.
- Introdueix l’identificador de l’alumne/a i la seva data de naixement. Si tot és correcte, el sistema et mostrarà el PIN d’activació.
- Ves a la secció Activa els vals.
- Introdueix l’identificador de l’alumne/a i el PIN d’activació.
- Introdueix el teu número de telèfon mòbil.
- Introdueix el codi que rebràs al mòbil i, si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits.
Què passa si no tens l'identificador de l'alumne, conegut com a RALC?
El número el pots demanar directament a l'escola, al 012 o també al web del departament d’Educació: https://educacio.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/identificador-alumne
Què és exactament el que es podrà comprar amb aquest xec?
Doncs elements d'escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, calculadores, motxilles, estoigs, jocs educatius i la compra de llicències de continguts educatius digitals. En queden exclosos la roba, el calçat i material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs.
Què passa si en una mateixa compra també s'adquireixen altres productes que no inclou el xec?
Que l'establiment només emetrà una factura sobre el material que es pot adquirir amb els xecs, la resta de productes els hauràs de pagar de la teva butxaca. També has de tenir en compte que no es podran utilitzar vals de persones diferents en una mateixa compra.
I si la compra supera els 100 euros?
S'haurà d'abonar la diferència. En canvi, si la compra no arriba als 50 euros (un val) o als 100 (dos vals) el comerç no et tornarà la diferència en diners. El que t'hagi sobrat no es podrà utilitzar en un altre moment. Abans del pagament, l'usuari haurà d'ensenyar a la persona que l’està atenent el val o els vals (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil). Els xecs són personals i intransferibles, i l’establiment comprovarà que són vàlids mitjançant un web de gestió.
Si he fet servir els vals per a una compra i l'he de tornar, em tornen diners?
Només s'admetran canvis per un import igual o superior al de l'article que es retorni. En cap cas el comerç et tornarà diners en efectiu.
Quan caduquen els xecs?
Es podran bescanviar fins al 30 de novembre. També heu de saber que el xec no afectarà la vostra declaració de renda.
Per què les AFAs s'han mostrat en contra d'aquest ajut?
L'anunci del nou xec es va fer a principis de maig, fet que va fer que les Associacions de Famíies d'Alumnes (AFA) de centres públics titllessin la mesura "d'electoralista" ja que el 28 de maig se celebraven les eleccions municipals. Segons un comunicat d'una seixantena d'AFA de Barcelona el xec és un "pedaç" que no resol els problemes “d’infrafinançament de l’educació pública ni els copagaments en particular”.