Criatures / Família25/03/2022

La importància de treballar l'autoestima

Joana Costa
i Joana Costa

L'autoestima no és evident ni ve de sèrie, i calen eines i coneixements per entendre els aspectes que la conformen, i per aprendre a fomentar-la en les diferents etapes formatives. En aquesta direcció treballa la graduada en educació social i investigadora socioeducativa Tania García, que acaba de publicar amb Rosa dels Vents l'assaig Estima't molt, on adverteix que l'autoestima és essencial per ser un adult equilibrat. "L'autoestima saludable i l'actitud beneficiosa cap a nosaltres mateixos tenen un impacte directe en la nostra qualitat de vida, la nostra identitat i els nostres objectius a curt, mitjà i llarg termini", assegura. Segons l'experta, l'autoestima és la responsable directa que actuem amb coherència, respecte, independència i responsabilitat. "És la clau perquè els nostres fills i filles puguin fer-ho també, així que, si en alguna cosa ens hem d'esforçar durant la infància i l'adolescència, és en sembrar, regar i mantenir la seva autoestima saludable", diu.

L'exemple de la mare i el pare 

I en aquest àmbit l'exemple és importantíssim. L'autoestima es crea a la infància i a l'adolescència a través de com tracten els infants les figures referents, "majoritàriament mares i pares", així com l'exemple d'autoestima que hi veuen. Per tant, per tenir una autoestima saludable "tothom necessita, en primer terme, que els pares ens respectin i ens demostrin amor i acceptació incondicional". Per treballar-la, cal posar el focus en com les famílies tracten els fills, tot integrant que "per al seu ple desenvolupament necessiten ser tractats amb respecte".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, cal tenir cura de nosaltres mateixos i millorar la manera com els adults tractem les criatures. En aquest sentit, l'autora proposa activitats pràctiques. Així, en primer lloc, recomana analitzar la pròpia autoestima i la infància d'un mateix, mentre que, en segon lloc, cal millorar el tracte que es dona als infants, eliminant les formes que "fan mal a la seva autoestima, algunes tan interioritzades i arrelades a la nostra societat com l'ús d'etiquetes, comparacions, crits, càstigs i qualsevol actitud adultocentrista que deixi de banda les seves vertaderes necessitats psicoemocionals".

En aquest terreny, l'autoestima, amb graus com baixa, mitjana o saludable, és un tret que cal treballar tant a casa com a l'escola. Per garantir que els infants tinguin bona salut psicològica que els ajudi en tots els àmbits de les seves vides, han de ser educats sense infondre el sentiment de culpa i tenir l'ètica com a punt de partida, tant a l'escola com a casa, tot i que aquesta última "és el lloc principal on es crea i es modela", remarca.

Cargando
No hay anuncios

Les línies vermelles

El creixement d'una autoestima saludable té els seus propis enemics i línies vermelles, totes "pràctiques adultocèntriques" on es tracta les nenes i els nens com si tinguessin menys drets que les persones adultes i, només per aquesta raó, poguessin "ser amenaçats, sotmesos a xantatge, etiquetats, manipulats o comparats amb total normalitat". Per a l'experta, fer aquest canvi de consciència i començar a veure on resideix el problema pel qual la majoria d'adults tenen una autoestima baixa o mitjana és un dels objectius que es va plantejar per escriure el seu assaig.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa direcció, l'educadora emocional i directora de la Granja Escola de Santa Maria de Palautordera, Cristina Gutiérrez, assegura i lamenta que els professionals del centre s'estan trobant amb autoestimes baixíssimes en una situació "insostenible" que omple d'angoixa les vides de les criatures a conseqüència de la pandèmia. Si bé celebra el nou reial decret del ministeri d'Educació per fomentar l'autoestima a infantil el curs vinent, considera que "no és suficient", i reclama que s'aposti més que mai per l'educació emocional.

Eines per millorar l'autoestima

Entre la bateria de propostes de Tania García per millorar l'autoestima hi ha consells com preocupar-se per ser amable, no per tenir raó; donar les gràcies; canviar els pensaments negatius pels positius; cuidar-se per cuidar; parar les queixes; aprendre a dir que no; somriure als fills; allunyar-se de les crítiques; deixar de competir; ser autocompassiu; obrir-se als canvis; ser assertiu; il·lusionar-se cada dia; viure el present; expressar les emocions sense fer mal a ningú; cultivar la paciència; pensar abans de parlar i trencar les rutines.

Cargando
No hay anuncios

____________________

Compra aquest llibre 

Cargando
No hay anuncios

Fes clic aquí per adquirir 'Estima't molt' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.