Què hi ha per menjar?
Família 30/09/2022

Com estalviar al màxim en la cuina per als infants en temps d’inflació

Aprofitar l’energia, planificar els àpats i menjar de temporada són bàsics per a una cistella més raonable

3 min
Una fruiteria del mercat de Sant Antoni a Barcelona

BarcelonaLa pujada de l’IPC s'escola dins les llars per les portes i les finestres, i és a la cuina on l’històric augment dels preus que travessa el món es deixa sentir amb força, tant pel cost desorbitat dels ingredients com de l’energia que es fa servir per processar-los. Segons posava en relleu aquesta setmana l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els preus s’han disparat un 15,2%, la pujada més forta en 34 anys, i entre els productes més afectats hi ha bàsics d’armari com la carn, el pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous, essencials en l’alimentació dels infants.

A més, en la cuina per a les criatures, que no admet tan flexiblement conceptes de la cuina d’adults com el batch cooking o el reaprofitament alimentari (per no exposar-los a riscos), hi ha alguns consells que poden ajudar a mantenir la pujada dels preus a ratlla i que, sense ser la panacea, paga la pena repassar per si la recuperació de la normalitat postcovid ens havia fet oblidar la necessitat de ser sostenibles i aprofitar-ho tot. 

1
La importància de planificar els àpats
criatures 1 octubre pag 10 menjar llista compra

Res d’anar al supermercat a fluir i pensar in situ "Què farem avui per sopar?" Tenir planificat clarament quin serà el menú infantil de cada àpat, cap de setmana inclòs, ajuda a reduir el soroll, i, per tant la despesa, en la cistella de la compra, així com anar per feina i centrar-se en els productes que realment ens interessen. A falta d’idees, pot servir d’ajuda en aquest aspecte consultar els menús de l’escola i copiar-ne les propostes, intercalant les setmanes o els dies. Així es pot garantir que s’opta per una compra saludable i que s’ajusta a les necessitats de la canalla.

2
Aprofitar les promocions i entendre els preus
criatures 1 octubre pag 10 menjar Preus fruita verdura

També a l’hora de comprar, cal destinar un temps a decidir quin és el supermercat o, millor encara, supermercats, on es farà la compra, i, si hi ha temps, triar les millors seccions de cadascun. Un cop al supermercat, és útil dedicar una estona a revisar les ofertes en productes infantils o de consum de les criatures, i aprofitar (si és possible conservar, o congelar) les promocions de dos per tres o de segona unitat al 50% en productes com llet, peix i carn. També, si es compra per al dia, no s’han d’obviar les ofertes de caducitat propera.

3
Menjar de temporada
criatures 1 octubre pag 10 menjar crema carbassa

D’altra banda, la compra de productes de temporada garanteix als consumidors productes saborosos i en el seu millor moment de consum, i amb preus d’allò més atractius gràcies a l’abundància d’aquell ingredient en aquelles jornades. A més a més, acostumar les criatures a menjar el que es produeix en cada estació és una gran decisió per comprometre’ls amb el seu entorn. Comprar-ne de més, si es pot conservar fàcilment (per exemple en compota o en melmelada), és una gran opció per estalviar. La fruita és molt interessant en aquest sentit, sempre que no s’endolceixi massa o que el seu consum sigui ocasional.

4
Aprofitar tota l'energia
criatures 1 octubre pag 10 menjar pollastre al forn

La pujada dels preus a la cuina no es nota només a la cistella, sinó que és, també, en el moment de processar els ingredients, quan es produeix una despesa considerable. Per això, cal tenir vista i, a banda de cuinar amb tapa i obrir el mínim de cops el forn, és bo aprofitar el vapor d’un bull dels adults per coure, per exemple, la mongeta verda i la patata de sopar de les criatures, o, en receptes bàsiques on la suma de verdures no altera el gust, afegir-hi unes patates o pastanagues de més per triturar-les després i fer-ne una crema per a la canalla. També es pot aprofitar l’encesa del forn per coure-hi un pollastre per als grans per posar-hi unes pomes i deixar preparat un berenar de pomes al forn. Si bé es desaconsella el batch cooking per reduir riscos de contaminació, una opció és cuinar de més i congelar en els casos en què la recepta ho permeti, com en sofregits, brous i cremes sense patata.

5
Cuinar el mínim
criatures 1 octubre pag 10 menjar Verdures al forn

Tot i que sembli un contrasentit, la millor manera de reduir la despesa a la cuina és optar per plats freds, com amanides de tota mena o que es venguin semielaborats (en cap cas ultraprocessats) i que siguin saludables, com per exemple els llegums cuits, que són òptims per la seva quantitat de proteïna i que es poden menjar sols, o convertir-se fàcilment en cremes. En cas de fer-los a casa, també es poden triar opcions de cocció ràpida i descartar aquelles que triguen hores: les llenties es fan abans que els cigrons, o l'arròs blanc abans que l'arròs integral (tot i que el segon és nutricionalment millor), i el cuscús i la quinoa són també bases molt ràpides de fer.

stats