Criatures  /  Família 25/07/2017

Conviure en una llar amb un infant amb discapacitat

L'actitud, clau per conviure amb la discapacitat d'un fill en el nucli familiar

A.f.
2 min
Convivència en una llar amb un infant amb discapacitat

Tenir un fill amb discapacitat i suportar totes les noves situacions que sorgeixen en el camí no és fàcil. Pares i mares se senten impotents i experimenten dolor, incertesa, por i fins i tot enuig enfront de la circumstància que els ha tocat viure. L'experta en teràpia familiar dins de l'entorn de la discapacitat Àngels Ponce treballa per donar suport a aquestes famílies perquè adquireixin nous coneixements i pautes que els ajudin a conviure de forma positiva i a superar les dificultats que la discapacitat els ha posat en el camí.

"Es tracta de restablir una nova dinàmica familiar quan a la família hi arriba un nou membre que té un diagnòstic de discapacitat sense que això la col·lapsi. Els pares han de continuar funcionant, han de satisfer tant les necessitats d'aquest nen com les dels altres membres de la família", afirma Àngels Ponce, que destaca amb això la importància de tothom dins del nucli familiar.

Colze a colze amb els pares que ho necessitin

"En general, amb el pas del temps, les famílies amb fills amb discapacitat són fortes, valentes i fins i tot optimistes, però l'inici i el camí fins a arribar a aquest punt és dur, sobretot si ho fan sols", comenta la terapeuta. En la majoria dels casos els pares viuen en un continu estat d'incertesa: no entenen el que passa ni saben què passarà en un futur. Fins i tot arriben a veure's immersos en una situació tan complexa que no es veuen capaços d'exercir com a pares.

Ángels Ponce introdueix en les vides d'aquestes persones eines perquè tot el procés d'adaptació i superació sigui com més fàcil millor. "La clau per superar les dificultats està en l'actitud", afirma la terapeuta. I, per aconseguir-ho, des del primer moment Ponce treballa amb els pares el seu estat emocional perquè d'aquesta forma, al mateix temps que es cuiden a ells mateixos, puguin cuidar els seus fills i es converteixin en persones fortes davant l'adversitat, amb capacitat per desplegar totes les seves fortaleses.

Com conviure amb una persona amb discapacitat? Com serà el nostre futur? Quin és el meu paper com a mare o pare d'un fill amb discapacitat? Com resoldre la situació en la qual estan els germans d'aquests nens? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que la teràpia ajuda a resoldre. Ponce opta per estratègies basades en el 'mindfulness', un tipus de teràpia en el qual parar esment conscientment a l'experiència que s'està vivint amb interès, curiositat i acceptació és la clau de la superació.

stats