Criatures 23/06/2012

Amb escut. Protegits de sol i calor

Paloma Arenós
4 min
Amb escut Protegits de sol i calor

L'estiu acaba d'arribar oficialment, però ja fa setmanes que el sol pica de valent i que es fa vida a l'aire lliure, tant al carrer, com a la platja o a la muntanya. Amb les altes temperatures és el moment de protegir-se bé i posar un escut contra els raigs solars. Encara hi ha persones que pensen que les cremades pel sol són només una irritació temporal, però en realitat poden causar danys a mitjà i llarg termini i per a tota la vida. De fet, el risc de melanoma es duplica a partir d'haver patit una cremada solar en la infància o l'adolescència.

Mirem les pigues

Un altre factor de risc per al desenvolupament del melanoma són els nevus o les pigues. Actualment, s'està registrant un notable augment de pigues durant la infància, cosa que pot suposar més risc de patir aquest càncer cutani, que és el més greu que existeix, segons adverteixen des del Col·legi de Metges de Barcelona. Segons un estudi, els nens que practiquen esport a l'aire lliure desenvolupen més nevus que la resta, ja que no es prenen les mesures de fotoprotecció adequades. A més, els infants que han patit cremades solars tenen amb més freqüència més de cinquanta pigues, a diferència dels que no s'han cremat.

Rutines

La doctora Ingrid López, dermatòloga de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, destaca que "és important que els nens assumeixin la fotoprotecció com a part d'una rutina", per tant és fonamental la conscienciació a l'edat escolar "perquè, així com els petits saben que fumar pot causar càncer de pulmó, sàpiguen també que no protegir-se del sol de manera adequada pot desencadenar en un càncer de pell". D'aquesta manera, els infants "haurien de posar-se'n una quantitat suficient i aplicar-la per tot el cos cada dues hores", apunta.

Malgrat que la conscienciació sobre fotoprotecció ha augmentat, els pares segueixen associant aquesta pràctica únicament a la platja i a la piscina. Segons un estudi realitzat per l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola contra el Càncer, només un 32,3% dels pares percep que el seu fill està exposat al sol al pati de les escoles, i un 31,9% a les activitat que el nen realitza durant el cap de setmana.

Conscienciar a l'escola

El laboratori dermatològic Isdin ha impulsat durant el curs escolar la seva 17a campanya Fotoprotegeix-te bé, adreçada a uns 300.000 nens d'entre 5 i 11 anys de l'Estat, que sumats als d'edicions anteriors suposen més de 4,5 milions d'infants formats en la cura de la pell. "Aquesta iniciativa és fruit del compromís del laboratori amb la societat i la prevenció del càncer de pell i de la col·laboració dels aproximadament 1.700 col·legis espanyols i 700 farmàcies que aquest any imparteixen la formació a les escoles", detalla el director general d'Isdin, Juan Naya. "Hem de continuar amb aquesta tasca, ja que el 80% dels problemes de pell en persones de més de 50 anys són per danys produïts pel sol a l'edat infantil i a l'adolescència", conclou Naya.

Durant la formació, el tenista professional Tommy Robredo subratlla: "Als tenistes ens agrada jugar quan fa sol perquè a tots ens encanta estar bronzejats, però el problema és quan et cremes, la pell et pica, tens molèsties als ulls, i arribes a tenir companys de professió i familiars que pateixen càncer de pell o tenen altres problemes a la pell per tot el temps que han estat al sol sense protegir-se bé". És el cas de l'extenista Fèlix Mantilla, que va tenir un càncer de pell per la seva continuada exposició al sol sense protecció. Mantilla va crear una fundació i fa un parell de mesos va comptar amb el suport de reconeguts companys de professió com Rafael Nadal i el mateix Robredo en un esdeveniment benèfic a favor de la fundació. Robredo apunta: "T'adones que cada any cometem el mateix error, que no pot ser, i que és necessari protegir-se amb gorres, ulleres i fotoprotectors, i s'arriba a estar igualment bronzejat".

Hidratació

Tan important com protegir-les del sol és garantir que les criatures estiguin ben hidratades. El cos humà està constituït en un gran percentatge per aigua, però varia segons l'edat. L'organisme del nadó compta amb un 75% d'aigua. Aquesta quantitat va disminuint amb l'edat fins que arriba al 60% de les persones adultes i disminueix encara una mica més en les persones grans.

Precisament, les persones grans i els nadons són col·lectius especialment vulnerables a la deshidratació. L'activitat física, l'edat, la lactància materna, la temperatura de l'ambient, les condicions d'humitat o la presència d'alguna malaltia (febre, vòmits, diarrea…) són algunes variables que condicionen les necessitats d'aigua. L'aportació d'aigua a l'organisme prové majoritàriament del consum de líquids, però també del contingut en aigua dels aliments sòlids (verdures, fruites i hortalisses són els que més en contenen).

Durant els primers mesos de vida, la llet materna és l'aliment ideal, ja que aporta tots els nutrients i l'aigua necessaris. Si la lactància materna no és possible o s'opta per l'alimentació amb el biberó, cal seguir unes recomanacions senzilles com preparar el biberó amb aigua mineral natural, de mineralització feble. Un nadó ben hidratat sol fer pipí almenys cada 5-6 hores. A partir dels 6 mesos, a mesura que s'incorporen nous aliments convé augmentar l'aportació d'aigua diària. A partir dels 2 anys, l'aigua ha de continuar sent la beguda fonamental. Cal evitar el consum excessiu de begudes ensucrades o amb un gust dolç. Consumir-ne moltes i tenir una dieta poc saludable poden ser causa d'obesitat infantil. En infants i adolescents una bona hidratació és especialment important quan fan activitat física.

stats