Escola 12/02/2021

Guanyadors de la primera edició de 'Reimagina la ciència'

Un programa que apropa la ciència a les aules a través de les arts escèniques

3 min
El programa fomenta l'interès científic entre estudiants de secundària i batxillerat

Novartis, al Parc Científic de Barcelona (PCB) i Big Van Ciència han anunciat els 5 projectes guanyadors de la primera edició de Reimagina la ciència: assaigs clínics, investigació i desenvolupament de medicaments, un programa innovador adreçat als centres docents de tota Catalunya que posa de manifest la rellevància de la recerca clínica per a l'avanç de la medicina, en què han participat més de 300 alumnes. El projecte pretén generar un impacte positiu en els més joves, acostant-los el coneixement científic perquè ells mateixos puguin reimaginar la ciència. Complint amb les recomanacions sanitàries i en el marc d'un esdeveniment virtual emès en streaming des de l'Auditori Antoni Caparrós del Parc Científic de Barcelona, fa uns dies es va reunir els 15 finalistes del programa per descobrir els vídeos premiats en un acte que va combinar monòlegs en directe amb les projeccions. Com a cloenda de l'acte es va fer un lliurament virtual de diplomes als projectes i centres guanyadors, que han estat:

  • Centre Nou Patufet de Barcelona: Desenvolupament Clínic per a la Comercialització d'un Medicament 
  • Escola Pia de Granollers: La Màgia de la Medicina 
  • Escola Pia de Granollers: Assajant Respostes Clíniques 
  • Col·legi Sagrada Família de Gavà: Assaigs Clínics
  • Col·legi Sant Gabriel de Viladecans: La Solució

Amb l'objectiu d'acostar la ciència a les aules i despertar l'interès dels més joves de manera pionera i dinàmica, el programa Reimagina la ciència ha aconseguit que estudiants de secundària i batxillerat se submergeixin en continguts científics com els assajos clínics, la investigació i el desenvolupament de medicaments i demostrin el seu aprenentatge mitjançant un concurs a força de monòlegs humorístics, cançons, vídeos animats, esquetxos teatralitzats o flash-movies.

Els equips de Novartis, PCB i Big Van Ciencia presents a la gala final de 'Reimagina la Ciència'

Metodologia i la selecció de candidatures

Per portar el coneixement als centres docents, el programa va oferir, en una primera fase, formació en assajos clínics a professors de secundària i batxillerat, un aprenentatge que afavoria, també, el coneixement d'eines e-Learning i arts escèniques perquè, posteriorment, poguessin implantar-los a l'aula i els seus alumnes, al seu torn, poguessin crear un vídeo a través d'una representació escènica per explicar els continguts apresos de la manera més creativa i disruptiva possible.

Després d'una preselecció de 15 vídeos finalistes entre 82 vídeos rebuts, en què han participat més de 300 alumnes, un jurat format per professionals en recerca clínica de Novartis i el PCB, membres de el món de la comunicació i de les arts escèniques, va triar els cinc guanyadors, que es van donar a coneixer durant la gala final, als quals se'ls premiava per aspectes com el contingut dels vídeos rebuts, la claredat del missatge, l'exposició de l'alumnat i el carisma dels participants.

"La primera edició de Reimagina la ciència ha demostrat una vegada més el talent i l'increïble potencial de les noves generacions i que apostar per ells és apostar pel futur de la recerca en nostre país –assegura Javier Malpesa, responsable d'Investigació clínica de Novartis–. El concurs connecta directament amb els nostres valors i amb el nostre propòsit de reimaginar la medicina i esperem poder seguir aportant valor a la societat amb projectes tan enriquidors i il·lusionants en tots els sentits". Per la seva banda, la directora del PCB, Maria Terrades, va subratllar que "la vocació de Parc Científic d'apropar la ciència a la societat veu plenament complerta part de la seva missió portant la ciència a les aules per despertar l'interès en ella dels més joves i que alguns emprenguin un camí que els acabarà conduint a un laboratori per fer recerca". Davant la bona acceptació de Reimagina la ciència per part dels centres participants, es confirma una nova edició del programa per a aquest 2021 per seguir apropant la ciència als més joves.

stats