Tant se val si el teu fill és bon caminador o no, si li agrada molt la natura o no i si es diverteix molt o no grimpant per roques i arbres, buscant fulles o saltant bassals en un dia de pluja. Fer una excursió amb nens no té res a veure amb una sortida per la ciutat i, sobretot, no s'assembla gens a una caminada per la muntanya amb adults. Els nens es cansen fàcilment, són propensos a les caigudes i a l'avorriment, necessiten descansar i recarregar energia amb assiduïtat i fins i tot poden desistir al primer intent.
Per això, si som amants de la muntanya i d'esports com el senderisme, el trekking o l'escalada, és convenient que oblidem les nostres marques personals, que fem reset al nostre cervell i que introduïm a la motxilla dos elements fins ara complementaris a les nostres sortides: paciència i afecte. Així ho indica Juan F. Castedo, un dels coordinadors de les activitats en família que organitza el club de senderisme Ardillas, de València. "Un nen necessita més motivació que un adult per fer una ascensió. Així que... o li dónes afecte i atenció o no rendeix i no gaudeix amb la sortida", explica aquest esportista, acostumat a les excursions amb infants en grup i a les escapades rurals amb la seva dona i el seu fill de quatre anys.
Bàsics en família
Malgrat que una actitud pacient i afectuosa és indispensable en qualsevol activitat amb nens petits, no és l'única cosa que caldrà tenir en compte en el moment d'organitzar la bossa que ens acompanyarà durant la travessia. Segons Castedo, el primer que haurem de fer és decidir quina serà la nostra destinació i en quin moment del dia hi anirem, assabentar-nos de les característiques climàtiques i geogràfiques del lloc, concretar el temps que passarem fora i, en funció d'aquests paràmetres, afegir més o menys equipatge a la bossa de viatge. Quins haurien de ser els elements indispensables en una motxilla familiar? El coordinador del club Ardillas ens parla de sis elements comuns a totes les modalitats de sortides, independentment de si es dorm a casa, en alberg o a l'aire lliure: aigua en abundància, roba de recanvi i gorres per als nens, una farmaciola de primers auxilis, un impermeable per si el clima canvia i una mica de menjar per si pares i fills tenen gana o pateixen algun desmai.
"Jo sóc partidari de portar coses naturals per menjar, perquè crec que les barretes energètiques són innecessàries per a l'esport que pugui fer un nen petit. És important portar fruita natural o seca, sucs i xocolates, perquè ells en demanaran i perquè, si tenen algun problema o algun desmai, són aliments que assimila ràpidament el cos", explica Juan F. Castedo.
Uns elements bàsics que Inma Rodríguez, la responsable del departament de temps lliure familiar de la web Viajar en familia , amplia a un total de nou afegint-hi utensilis com un mapa de la localitat que visitarem, un mòbil amb prou càrrega per fer front a possibles emergències i una llanterna per si es fa fosc o es perd visibilitat.
Plourà?
Fins ara hem parlat d'elements comuns a totes les excursions, en què el clima, la destinació i la durada de l'escapada no hi intervenen. ¿Però què passa si triem el mes de juny per fer una sortida familiar a la muntanya o si, per contra, decidim fer una escapada a la neu al gener? ¿I si passem més d'una jornada fora? Castedo ens dóna la resposta a la primera de les preguntes: "Si fa calor, a més d'un barret amb visera i protecció posterior, hi hem d'incloure crema solar. I si anem a la neu, a més de la protecció solar, el barret i la muda de rigor, hi afegirem més roba de recanvi, guants, ulleres de sol, botes i peces d'abric impermeables. L'objectiu és que el nen no es mulli i estigui calent". Per aconseguir-ho també haurem d'ocupar-nos que l'equipatge estigui aïllat.
D'aquesta mateixa opinió és Inma Rodríguez, que a més ens parla de la importància d'un calçat adequat per fer caminades: "Si anem per senders de terra n'hi haurà prou amb unes botes de muntanya de tipus trekking . Però si anem a tocar neu, hem de tenir una bota semirígida i impermeable. A més hem de tenir en compte que si les botes són noves els nens han d'haver-les estrenat abans de sortir d'excursió".
I si tenim intenció de dormir a fora haurem de portar un aïllant, i si cal un sac de dormir per combatre el fred. Neus Martín, responsable de la botiga d'esports de muntanya Aitana de València, comenta que podem trobar dos tipus de sacs al mercat, els de fibra i els de plomes, i ens suggereix que a l'hora de comprar-ne un tinguem en compte la temperatura a la qual haurem d'estar exposats. A més, recomana utilitzar mitjons transpirables i sense costures, en especial durant l'hivern.
Nens petits, bossa gran
Si les excursions amb nens són complicades, amb nadons encara ho són més. Perquè als components de la motxilla familiar bàsica, haurem d'afegir-hi altres articles com ara bolquers, biberons i termos i el plus de la motxilla portanadons. Així ho explica Rosa Gomar, la mare del Pau, un nen de dos anys que es va iniciar en el món del senderisme amb poc més de 7 mesos. "A l'hivern també portem una manteta per si es queda adormit a la motxilla i alguna joguina per si s'avorreix". Uns articles que si bé impliquen un augment en pes en la motxilla també suposen benestar i tranquil·litat.e