Criatures 07/09/2013

Una motxilla amb poca càrrega econòmica

Llibretes, colors, bates i anar sumant. La tornada al col·le és feixuga per a la butxaca

T. Gilbert
2 min

La Montserrat Ros i el Rodrigo Varela estan preparant tres motxilles escolars que no els ensorrin l'economia familiar. Tenen tres fills -l'Izan (12 anys), la Valentina (8) i l'Alan (1 any i mig)- i, per la diferència d'anys que es porten, els fa difícil reaprofitar o reciclar materials dels un als altres. Però, davant de les dificultats econòmiques, l'enginy s'esmola.

Com que a l'estiu els va visitar l'àvia paterna, que viu a l'Argentina, els pares li van comentar que si els volia portar algun detall que els portés una motxilla per a cada un d'ells. "El meu germà treballa per a una empresa esportiva allà, i la van poder adquirir a un preu més ajustat", diu el Rodrigo. Així doncs, l'àvia es va presentar a casa amb tres motxilles. Primer pas.

Els llibres de la Valentina són socialitzats per la mateixa escola. "Hem pagat 120 euros per tenir-los, i l'import també inclou el material escolar". A la portada dels llibres hi ha els noms de tots els alumnes de l'escola que els han fet servir abans que la Valentina. "La veritat és que està molt bé, perquè estan nous". Tan sols han hagut de comprar el d'anglès i el de mates, que estan fets amb fitxes i que, per tant, han de ser nous de trinca.

El petit de casa també necessita bates per anar a la llar d'infants. "Ens en demanaven 20 euros, i ens hi vam negar". Com que la besàvia materna cus, la Montserrat va comprar tela perquè els fes les bates. "Fins i tot m'ha fet els llençols que hem de portar a la llar d'infants", explica. Per abaratir el cost de l'escoleta, el Rodrigo i la Montserrat han pensat d'incloure el berenar de l'Alan a la motxilla cada dia. "Així és un cost menys de la quota final mensual, perquè el berenar no serà el de la llar d'infants, sinó el nostre de casa". Com sempre, la imaginació al poder!

Trucs per estalviar

Els pares de família nombrosa, com la Montserrat i el Rodrigo, que en saben molt d'això de fer front a despeses elevades, també expliquen un altre truc que tenen per abaratir els costos de la tornada a l'escola: "El xandall no el comprem a la mateixa escola per molt greu que ens sàpiga, perquè és molt car", diuen. El que fan és adquirir-ne un de colors idèntics al Decathlon i posar-hi els logotips de l'escola, que els tenen del primer xandall que van comprar quan els va escolaritzar. "Vam pagar la novatada de comprar-lo i arruïnar-nos-hi un any. No ho hem fet cap més any, perquè són preus prohibitius, i al cap i a la fi és un xandall, que es fa servir per a les excursions i per a l'hora de gimnàstica i ja està".

Per acabar, i com a assumpte a part, l'Izan, que comença 1r d'ESO. "Han de tenir un ordinador portàtil, que costa 249 euros, i que és un d'especial que encarrega la mateixa escola per als alumnes, perquè hi han de fer servir els llibres digitals". És una despesa que no poden esquivar de cap de les maneres. L'han assumit. En total, els pares han comptat que es gastaran un total de 1.000 euros per preparar la tornada a l'escola.

stats