Criatures15/02/2014

Llengua a concurs: quan el català és més que un joc

La Xarxa distribueix a 18 televisions locals el concurs lingüístic 'Pica lletres' per a joves de tercer d'ESO. A l'abril, n'oferirà la versió radiofònica

Paloma Arenós
i Paloma Arenós

Va molt més enllà del pur entreteniment juvenil. La Xarxa de Comunicació Local i la productora Antàrtida fa cinc anys que van engegar el concurs televisiu i lingüístic Pica lletres, adreçat a estudiants de tercer curs d'ESO amb l'objectiu d'entretenir i fomentar i promoure la lectura i l'ús de la llengua catalana, tenint en compte tant el vessant escrit com l'oral. És un concurs en què el lletreig de paraules té un pes important, a més de la resolució d'endevinalles i embarbussaments. S'emet per 18 televisions locals de Catalunya, i a partir de l'abril s'ampliarà amb el format radiofònic a 12 emissores.

La sisena edició va arrencar al novembre i acabarà, com el curs, al juny. Durant aquest temps mobilitzarà 720 concursants directes, 7.200 companys de classe que animen, 200 professors d'arreu del país i 150 centres educatius. L'organització de calendaris de gravacions, l'enregistrament de les diferents competicions entre instituts i la tasca pedagògica que hi ha al darrere impliquen una feina de producció de precisió quirúrgica. La gala de la gran final, a la qual després de superar les fases solen arribar-hi una dotzena d'alumnes, es retransmetrà per TV3 al juny, amb un presentador carismàtic. L'any passat la va conduir el periodista Espartac Peran al Teatre de la Passió de Cervera.

Cargando
No hay anuncios

Els creadors del programa es van inspirar en el concurs de lletreig Spelling bee de la televisió nord-americana, molt arrelat des de fa 80 anys. "Vam arrencar el setembre del 2006 amb set centres, en un moment en què la llengua i els concursos d'aquesta mena no tenien tant d'èxit, com després sí que ha tingut El gran dictat, de TV3. Al darrere hi ha un fort component pedagògic avalat per la productora Atlàntida, especialista en aquests formats, i un interessant treball en xarxa, tant entre les televisions locals com amb els centres educatius, que s'hi han implicat molt", detalla el cap de programes de La Xarxa, Jordi Sacristan. En aquest cas, el català és molt més que un joc. "En un moment de debat sobre la immersió lingüística com l'actual, aquest concurs demostra que els alumnes catalans tenen un excel·lent nivell de l'idioma i que estan molt ben preparats pels centres". "A més -matisa-, creiem que amb el concurs transmetem valors positius del jovent i fem una aposta clara pel territori i per un entreteniment amb una forta base cultural".

Una bona experiència

Cargando
No hay anuncios

El jove vigatà Guillem Mirabent, de 15 anys i estudiant de quart d'ESO a l'IES Vic, va ser el guanyador a l'última edició del Pica lletres. Compagina l'institut amb la seva formació com a baixista i músic i destil·la energia per tots els porus. Té un gran record del seu pas pel concurs. "Tot i que el català no és una de les assignatures que més m'entusiasmen, sempre m'ha agradat lletrejar perquè ho trobo divertit. A classe la professora ens va preparar molt bé i ens donava tècniques, com desglossar les paraules en diferents parts. Per exemple: anglo-saxó, la desglosses i veus de seguida com cal lletrejar-la".

El seu truc per concentrar-se era tancar els ulls, i tot i que va guanyar gràcies a lletrejar bé dactilocomposició, la paraula que més l'ha marcat va ser juxtaposició, a les semifinals. "No l'havia sentida mai. Però ara no se m'oblidarà!", diu rient. També recorda que "hi havia un bon nivell de coneixement entre els participants i un ambient competitiu, però molt sa".