Criança

Criar un fill a Catalunya costa 147 euros més al mes que a la resta d'Espanya

Les despeses de criança pugen a 819 euros mensuals al Principat

2 min
¿Aprendre  un segon idioma?  Criar  amb base científica  Consens unànime  contra les pantalles

BarcelonaEl cost de criar un fill a Catalunya és de 819 euros al mes, o el que és el mateix, un 30% més que fa només quatre anys, el 2018 (631 euros), segons un informe de Save the Children publicat aquest dimarts.

Aquesta xifra està per sobre dels 672 euros de mitjana estatal, concretament 147 euros, i situa Catalunya com la comunitat autònoma més cara de les enquestades, entre les quals hi ha Andalusia (que és la més econòmica) o Madrid. Segons Save the Children, aquest increment del cost dissuadeix les persones que volen ser pares o mares perquè no poden afrontar aquests costos, fet que explicaria, en part, l'índex de fecunditat d'1,21 fills per dona de Catalunya.

A més, l'organització ja alerta que el 21% de la població no pot cobrir les necessitats dels seus fills. La responsable de polítiques d'infància a Save the Children Catalunya, Emilie Rivas, apunta que un de cada tres infants ja viu en situació de pobresa. Per això, ha reclamat mesures adequades per evitar que la seva situació continuï empitjorant. L'organització lamenta que a Catalunya l'única prestació per fill a càrrec que existia es va eliminar el 2011. Rivas ha afirmat que políticament no s'està abordant la criança com una inversió de futur i ha considerat que les famílies són un factor "essencial" que contribueix al sistema productiu i al conjunt de la societat.

Productes que més han pujat respecte al juliol del 2018

Des del juliol del 2018 fins al març d'aquest any els preus dels productes s'han disparat un 11,3%. Si es compara amb les diferents despeses de la criança, aquests són els que més han pujat:

  • Subministraments energètics: 53%
  • Mobles i estris: 30%
  • Joguines: 25%
  • Roba i calçat: 14%
  • Alimentació: 13%

El tipus de despesa depèn de l'edat dels fills, ja que fins als sis anys la més elevada és la de conciliació, sigui en escoles bressol, cangurs o escoles infantils. En la franja dels 0 als 3 anys aquest cost suposa un terç del total i entre els 4 i el 6 un cinquè. A partir dels 7 anys, la partida més elevada és la de l'alimentació. Rivas ha reclamat que es faci costat a les famílies en totes les etapes del creixement.

En aquest sentit, ha demanat més inversió en serveis clau com educació, menjador escolar, habitatge i transport, així com prestacions específiques. Ha demanat també la reformulació de la renda garantida de ciutadania perquè afavoreixi les famílies amb infants a càrrec en situació de pobresa i que es creï un complement per a la criança de 100 euros. També ha apostat per un complement d'habitatge i fer compatible l'ocupació.

stats