Criatures 12/01/2013

Causes de la infertilitat

2 min

De la dona...

Segons diferents estudis, les principals causes d'infertilitat en la dona estan relacionades amb factors ambientals, amb estils de vida poc saludables i el fet que hagi anat retardant el moment de la maternitat fins a una edat avançada. A més, almenys un 5% dels casos d'infertilitat podrien ser a causa d'un factor psicològic. Les causes específiques més comunes són l'endometriosi, la síndrome d'ovari poliquístic, trastorns ovulatoris, l'obstrucció de les trompes de Fal·lopi, els avortaments de repetició i l'esterilitat d'origen desconegut.

La síndrome d'ovari poliquístic és un problema hormonal i metabòlic, i per revertir-ho se sol tractar cada símptoma específicament. Segons la Societat Espanyola de Fertilitat, aproximadament un terç de les dones que consulten una avaluació d'infertilitat presenten símptomes i signes de problemes per anomalies uterines o de les trompes de Fal·lopi. Les trompes danyades, com la via de comunicació entre l'ovari i l'úter, poden dificultar o impedir que els espermatozoides aconsegueixin l'òvul o que aquest arribi a l'úter una vegada fecundat. Aquestes dificultats poden superar-se normalment amb fecundació in vitro .

Una altra causa d'infertilitat són els avortaments de repetició. Es considera que una dona en té quan ha avortat tres o més vegades abans de la setmana 20 de gestació, fins i tot encara que entre un avortament i un altre hagi aconseguit tenir un nadó sa. En un 50% dels casos s'aconsegueix trobar-ne la causa.

...i de l'home

L'origen de l'esterilitat masculina és sovint la baixa qualitat del semen (en quantitat i mobilitat), l'absència d'espermatozoides, infeccions, problemes hormonals i genètics i anomalies de l'aparell genital. L'edat, encara que hi influeix, no té tanta importància. L'estil de vida, l'estrès, l'obesitat i el tabac influeixen en la quantitat d'esperma i en la seva mobilitat. Però no s'ha oblidar que la majoria de persones que recorren a la reproducció assistida no saben -ni sabran- la causa objectiva de la seva infertilitat.

stats