Criatures 12/04/2014

Blanc i dins d’una ampolla...

2 min

Fa un temps que observo amb gran preocupació que alguns pares plantegen alimentar els seus fills petits amb productes absolutament inadequats. Per sort, pregunten abans de fer-ho, o de vegades ho fan amb nens ja grans, després de més d’un any d’alletament matern i en el marc d’una dieta variada, i es dilueix el perill.

Però no sempre hi ha tanta sort, i la literatura científica va recollint des de fa anys casos terribles en països occidentals. Als EUA, el 2001, un nen de 22 mesos, amb Kwashiorkor (greu desnutrició proteica), havia deixat el pit als 13 mesos per prendre un litre i mig de llet d’arròs al dia i poca cosa més; i un altre de 17 mesos, amb raquitisme greu, havia estat deslletat als 10 mesos, prenia llet de soja (però no l’especial per a infants) i feia dieta vegetariana. El mateix any, uns dermatòlegs americans informaven d’onze nens amb Kwashiorkor, la majoria amb dietes extravagants (11 mesos, quatre preses de pit i la resta xarop de blat de moro amb aigua; 5 mesos, només sucs i cereals, sense llet; 8 mesos, aigua d’arròs i potets; 4 mesos, llet d’arròs; 8 mesos, només 240 ml de llet artificial i fruita...). Més tard, entre el 2005 i el 2010, diagnosticaven tres nens més amb Kwashiorkor per haver-se alimentat amb llet d’arròs (7, 8 i 14 mesos). A Tenerife, el 2009, dos nadons (1 i 4 mesos) eren hospitalitzats amb desnutrició greu, deshidratació i alcalosi metabòlica. Alimentats amb llet d’ametlles.

Potser els defensors de la lactància hi hem contribuït involuntàriament. En sentir a dir que la llet materna és millor, alguns pares potser han pensat que la llet artificial és la pitjor, i que qualsevol altra cosa és preferible. No és així. El nen que no pren pit ha de prendre una llet artificial especialment adaptada fins a l’any; després pot prendre llet de vaca sencera. Hi ha una llet de soja especialment preparada per a infants al·lèrgics a la de vaca; però la llet de soja que prenen els adults no és adequada per a infants. La de cabra és molt similar a la de vaca (és fals que la llet de cabra o d’euga siguin semblants a la llet materna). Les llets d’ametlles, arròs, civada o soja, encara que siguin líquids blancs, no són llet ni s’hi assemblen nutricionalment. Són orxates.

stats