Alimentació infantil
El passat 11 de maig l’Agència de Salut Pública de Catalunya va presentar la nova edició de les Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància, que es pot consultar a la pàgina web del departament de Salut. El document manté algunes idees de la versió anterior, com ara la limitació de la carn o el pollastre a 20-30 g al dia per a menors d’un any, o bé peix (30-40 g), o meitat i meitat. Lamentablement, encara se sent sovint recomanar, als 9 o 10 mesos, 50 g de carn i 50 més de peix, un excés que pot contribuir a l’obesitat infantil.
Però també hi ha importants modificacions:
-La frase “l’equip de pediatria informarà la família de quin aliment és convenient introduir, com i quan”, que abans estava en negreta, ara ha desaparegut. L’equip de pediatria només “assessora”, sense tants detalls.
-El feixuc calendari d’introducció dels aliments que abans donava tot tipus de detalls mes a mes ha quedat reduït a tres grups: fruits secs i altres amb risc d’ennuegament, després dels tres anys; llet sencera i iogurt, després dels 12 mesos, i tots els altres (fruita, verdura, llegums, ous, carn, peix o petites quantitats de lactis), entre els 6 i els 12 mesos. No s’especifica cap ordre, ni cap quantitat (excepte la limitació per a carn i peix ja citada), ni cap hora del dia. D’acord amb les investigacions més recents no hi ha una edat específica per al gluten, ni cal endarrerir especialment l’ou o el peix.
-La lactància materna, que abans semblava limitada a partir dels 8 mesos a dues preses al dia, ara clarament es recomana a demanda fins als 3 anys.
-S’aconsella que no tot estigui triturat, oferir també trossets i deixar que el nen mengi per si mateix ( baby-led weaning, busqui aquestes paraules a internet o a YouTube). Les fotos d’infants a qui ficaven la cullera a la boca han sigut substituïdes per imatges de nens que mengen amb la mà.
- Dels exemples de menús per a llars d’infants han desaparegut els iogurts de postres (sempre fruita), el pernil dolç i les galetes. Els cigrons i llenties, que abans s’esmentaven als 12 mesos i en puré, ara apareixen en l’exemple dels 8 mesos, i no diu res de puré.
Com en la versió anterior, es diu ben alt i clar que no s’ha de forçar els nens a menjar. Esperem que algú s’ho llegeixi.