01/12/2012

Alcohol i responsabilitat

2 min

Durant anys els anuncis de begudes alcohòliques han portat aquest lema de l'associació de fabricants: "Beu amb moderació, és la teva responsabilitat". Ara prefereixen "Gaudeix d'un consum responsable".

L'alcohol és una droga perillosa, que provoca cada any a Espanya més de deu mil morts. Està implicat en una bona part dels accidents de trànsit, dels suïcidis, dels homicidis i les baralles, dels delictes sexuals, de la violència domèstica, dels maltractaments als infants. Hi ha més de cent mil alcohòlics en tractament... i més d'un milió que necessitarien tractament. El tabac no és tan perillós, no produeix malaltia mental, violència ni marginació, no destrueix famílies i reputacions, i en canvi està molt més controlat que l'alcohol: no se'n pot fer publicitat, no es pot vendre al súper de la cantonada, hi ha advertències a l'envàs...

L'alcohol afecta físicament els nens ja abans de néixer i la síndrome alcohòlica fetal és la primera causa de retard mental a Occident (es recomana un consum zero durant l'embaràs, no hi ha cap límit que es pugui garantir sense risc; però costa tant deixar de beure durant nou mesos, quan hi estaves acostumada...). A més, l'alcoholisme dels pares continua afectant els nens després de néixer: marginació i exclusió social, maltractaments, pobresa, abandonament... I, malgrat això, els fabricants d'aquesta droga tenen la barra de dir-nos que la responsabilitat és de la víctima, i que a sobre podem gaudir del seu consum.

¿No és responsabilitat dels fabricants i traficants d'alcohol, que encara es permeten fer publicitat per augmentar-ne el consum? ¿No és responsabilitat dels governs, que en protegeixen el tràfic i en permeten la publicitat i la venda lliure a qualsevol comerç d'alimentació? ¿No és responsabilitat dels propietaris d'aquests comerços (que podrien decidir no vendre'n), ni dels mitjans de comunicació, que podrien rebutjar la seva publicitat i no ho fan? No, la responsabilitat és del consumidor. Aquella noia de 15 anys que vaig veure ingressar a l'hospital en coma etílic n'era l'única responsable, perquè es va entestar a no gaudir d'un consum responsable. Els joves del botellón , aquests tenen la culpa de tot.

Atès que la indústria de l'alcohol i tots els altres implicats han decidit llançar sobre nosaltres tota la responsabilitat, i si l'assumim? Vénen les festes de Nadal. Els nostres fills ens miren i aprenen del nostre exemple. ¿Serem capaços de mostrar-los que podem fer festa sense alcohol, que podem gaudir en companyia de la família sense drogues?

stats