JAUME CELA & JULI PALOU

Una coral singular

Quan expliques a algú que has anat a escoltar una coral, el més probable és que aquest algú s'imagini un grup de persones formals, que afinen i que canten un repertori d'autors més o menys consagrats. Doncs bé, res a veure amb la coral que us volem presentar. Perquè nosaltres parlem d'un grup de mestres que actuen de manera esporàdica, que fan el que poden quan canten, que estan magníficament dirigits per la mestra de música i que interpreten cançons que només es poden entendre si l'espectador sap alguna cosa del que passa a les escoles i té ben afinat el sentit de la ironia. Una mostra (nosaltres hi posem la lletra, la música segur que l'endevineu vosaltres): " Recórtame más y más y más / pero mucho más / Recorta de aquí / De allí / De allá / Y de acullá ".

Us podem ben assegurar que escoltar-los en directe, quan s'acaben unes jornades en què es debaten temes relacionats amb l'educació, és un dels exercicis més estimulants que es pot fer. Perquè aquesta coral està formada per mestres que surten a l'escenari amb valentia, amb el convenciment que l'espectacle més intel·ligent és aquell que tracta sobre temes importants de manera que sembli que no s'hi dóna importància. Els hauríeu de veure quan escenifiquen la tornada d'una cançó intitulada Jornada laboral : "De la jornada jo en faig un terç / Jo un mig / Jo un fragment / Jo un instant / Jo un bocí / Jo un moment / Que bonic que és anar a treballar".

Ells poden explicar de primera mà com es viu a les escoles tot el que ens estan fent. I ho expliquen amb una veritable lliçó de treball en equip, d'estima per la feina que fan. Per cert, assagen fora d'hores lectives, amb el sou retallat i alguns en situació laboral precària. Però allà els teniu: a l'escenari, amb mitges disfresses, actuant amb desvergonyiment com una veritable coral, no per la qualitat del cant, sinó perquè saben arribar-nos sempre al cor i així ens encoratgen.