Tic Tac Tea

Rosa Aparicio

Siri, història d'una serendipia!

icon_siri Zoom

icon_siri

Podríem definir Siri com una serendipia, un descobriment afortunat i inesperat que es produeix quan s'està buscant una altra cosa diferent. I és que estic pràcticament segura que, quan els programadors de SIRI van crear l'aplicació, no es van imaginar tots els usos pràctics que aquesta tindria per alguns dels seus usuaris.El que havia de ser una eina d'ajuda per gestionar recerques i resoldre qüestions s'ha convertit en un recurs molt útil per a persones amb diversida funcional i amb trastorn de l'espectre de l'autisme en particular. Les funcions d'aquesta eina són múltiples, tal com s'expliquen en la pàgina oficial de l'app.

Algunes de les funcions més destacades són la recerca d'informació per les xarxes, la resposta a qüestions concretes o dades al moment (clima, botigues voltant, etc), la possibilitat de crear recordatoris, l'enviament de missatges a través de diferents xarxes socials, obrir aplicacions, activar el temporitzador, prendre o despertar-te als matins. Tot i ser un recurs dissenyat per a un altre ús, les seves característiques la fan idònia per a persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme, amb discapacitat visual o discapacitat motriu, entre d'altres possibilitats. Aquests dies l'hem estat provant i aquí us expliquem algunes idees d'ús que hem tingut.

Recordatoris: és una funció que resulta molt útil per a aquelles persones que presenten dificultats en la funció executiva, és a dir, en organitzar i gestionar el dia a dia, d'aquesta forma tenen sempre a mà una agenda molt senzilla de programar. La funció és versàtil i permet programar diferents tasques com ara esdeveniments, cites, o activitats quotidianes com recollir un encàrrec o lliurar un treball a classe.

Localització: Siri facilita la recerca d'adreces oferint informació a demanda: mapes, restaurants, etc. Pot ser de gran utilitat quan la persona necessita algun servei de l'entorn o bé quan es perd ja que només amb dir "Siri vull anar a casa" el dispositiu mostra el recorregut i com arribar-hi.

Temporitzador: facilita la comprensió del pas del temps, un concepte abstracte i de vegades difícil d'entendre, i ajuda a realitzar un treball de previsió. L'usuari pot triar el temps que necessita controlar i el programa amb un missatge de veu.

Alarmes: Juntament amb els recordatoris és una funció molt útil per gestionar les rutines diàries. A més de recordar-nos diferents activitats, es pot utilitzar també com a temporitzador i com a despertador.

Executar apps: amb una sola frase obre aplicacions del dispositiu, en el cas de la càmera de fotos, se li pot demanar fins i tot que realitzi selfies activant amb veu el tret.

Configuració:permet activar i desactivar diferents maneres dels ajustos com la manera avió, el bluetooth, les dades mòbils o bé pujar o baixar la brillantor de la pantalla.

Aquests són només alguns exemples, segur que a mesura que la conegueu descobrireu moltes més possibilitats. Un benefici extra és el "factor humà" de l'app, és a dir, no s'enfada, sempre és amable i correcta i té molta paciència, a part que facilita la comunicació.

En principi està disponible en l'iPhone 4s o posterior, iPad amb pantalla Retina, iPad mini i iPod touch, tot i que en els models anteriors es pot activar buscant Siri en els Ajustos, la secció General. Un cop activada n'hi haurà prou amb prémer el botó d'inici dos segons perquè comenci a funcionar. Una altra opció d'ús molt interessant és activar l'aplicació perquè funcione des de la veu, configurant-s'obrirà mitjançant el reconeixement de veu amb la frase "Escolta Siri", sense necessitat de prémer el botó d'inici. Us recomanem provar-la i gaudir d'una eina única!