Tic Tac Tea

Rosa Aparicio

Exposicions orals accessibles amb iPad!

hola Zoom

hola

Les exposicions orals són, sovint, un malson per a alguns dels nostres alumnes. Parlar davant de la resta de companys és una activitat que els provoca angoixa, ansietat i inseguretat. En el cas dels alumnes amb diversitat funcional, la situació resulta encara més estressant ja que de vegades tenen dificultats a l'hora de memoritzar els continguts de la presentació, expressar lesidees de forma ordenada o vocalitzar correctament.

Les apps de creació de continguts, i més específicament les que permeten crear materials d'expressió oral són recursos de gran utilitat en aquests casos perquè són un mitjà a través del qual aconseguim que els nostres alumnes realitzen les seues exposicions orals de forma molt més relaxada i els resulti una experiència agradable, eliminant l'estrès i facilitant que expressin el après de forma molt accessible.

Alguns exemples d'aquest tipus d'apps són Tellagami, Doodlecast, Educreations i Creappcuentos. Encara que cadascuna d'elles té utilitats diferents, totes compten amb algunes característiques comunes que faciliten la feina als alumnes com ara:

. Es pot gravar el contingut tantes vegades com es necessiti fins que el resultat sigui el desitjat.

. No hi ha un temps limitat per començar i finalitzar la gravació, excepte en algunes versions gratuïtes.

. Totes permeten la inserció d'imatges associades a l'àudio per ajudar a l'exposició oral.

. Un cop registrades es poden compartir en pàgines web, blogs i xarxes socials.

. Es poden reproduir tantes vegades com es necessiti i regular el volum per adequar-lo a les necessitats dels alumnes.

Es pot gravar de forma individual, sense públic, el que rebaixa el nerviosisme de l'alumne, alhora que pot utilitzar recursos extra per recolzar la seva explicació com ara apunts, frases subratllades o imatges que pot utilitzar com a recordatori a l'hora de gravar l'àudio.

Hi ha milers d'activitats possibles per aprofitar aquests recursos com ara presentacions personals, descripcions d'objectes o persones, introducció o conclusió d'un tema, creació de contes, explicació d'un tema, etc. Aquí us deixem un exemple d'una activitat de descripció que vam realitzar amb Doodlecast a classe i que vam crear dissenyant les imatges, redactant els textos i gravant l'àudio entre tots. Va ser una experiència molt creativa i motivadora per als nostres alumnes, a més de molt útil per treballar l'expressió escrita i oral i la creativitat. Us animem a provar les diferents apps, crear els vostres propis materials i veure com els vostres alumnes gaudeixen de l'activitat.

https://www.youtube.com/watch?v=V22Vqn-ZlII