Si una cosa he après al llarg dels anys, és que tot i que puc jugar a jocs de normativa complexa... em van molt més els jocs de normativa tant senzilla que es pot explicar en minuts. Poden ser llargs o curts de jugar, però s’han d’entendre bé en 3 o 5 minuts de jugar-hi.
Un cop iniciada la partida, ja els podem anar complicant tot el que calgui, aprendre cada vegada que els juguem coses a nivell estratègic, trencar-nos el cap perquè la partida es tombi al nostre favor... però per començar, que puguem jugar en un moment!
Una altre gran avantatge que per a mi té d’aquest tipus de joc, és que si teniu al vostre entorn persones “no jugadores” amb qui us agradaria passar una estona, és fàcil que vulguin fer una partida si entenen el joc ben de pressa. Tots coneixem algú amb qui ens agradaria jugar però sempre ens diu que no, o li fa mandra, ... amb aquests jocs, jo ho he aconseguit!
Això que us dic a les ratlles anteriors va lligat a tots els jocs del món mundial: cartes, tauler, motors, videojocs... però avui no escric per teoritzar sobre això si no que escric per explicar-vos dues bones propostes que he descobert aquest estiu i que us recomano molt!
Us els explico breument perquè us en feu una idea i veieu el seu potencial... i s’accepten noves propostes per que jo en pugui provar alguns que conegueu vosaltres i jo no!!
Bar Bestial
Es tracta d’un joc de cartes que es juga sobre una taula. O d’un joc de taula que es juga amb cartes. No té tauler però cal tenir una superfície per posar les cartes ordenades.
Per què? Tenim la porta del Bar Bestial on volem entrar al màxim d’animals que tenim de la nostra família (van organitzades clarament per colors)
I fent una cua, els jugadors anirem posant les cartes una darrera l’altra per torns, per veure si la persona que està a la porta del bar ens deixa entrar. Quan hi hagi 5 aninals a la cua, els dos primers entraran al local, el darrer el faran fora de la cua (o es cansa d’esperar i marxa, qui sap...) i la resta avançarà (com a la cua de qualsevol lloc on esperes torn).
D’aquesta manera, en acabar la partida la persona que tingui més punts aconseguits amb els animals de la seva família que han aconseguit entrar... guanya! I dic punts i no animals, perquè no tots els bitxos que entren tenen el mateix valor...
Fins aquí podria semblar massa senzill, però la gràcia de tot plegat és que cada animal té unes característiques a tenir en compte abans de posar-les sobre la taula: hi ha algú que es cola una posició cada tirada, altres fan fora a alguns animals de la cua, poden canviar l’ordre de la cua... en aquestes accions està la gràcia de tot!
La primera vegada que hi vaig jugar, havia d’anar consultant les accions de cada animal i vaig pensar que no seria prou pràctic ja que no aconseguiria recordar-les mai... però per sorpresa meva, a la segona partida ja en recordàvem gairebé la meitat i només havíem de consultar els més complexos... m’encanta!
Mazescape
Us agraden els laberints? Doncs aquesta proposta us encantarà!
Es tracta d’un laberint en un full desplegable. M’explico. Tindreu a les mans un full plegat que en obrir el primer plec us deixarà veure el punt de sortida i arribada. Amb un punter de fusta, intentareu anar de l’un a l’altre pels camins marcats... però no podreu.
Caldrà que sense aixecar el punter del paper, desplegueu el full per algun altre lloc, i aneu seguint els camins que us hi trobeu... del dret, del revés, per davant, per darrere... fins aconseguir sortir!
Hi ha diferents laberints en cada una de les caixes, són de diverses dificultats, i es poden repetir alguns cops ja que tenen alguns elements més a part de fer el camí i ja està.
Per començar, a mi em costa recordar per on has passat, per tant, de ben segur que el puc fer més d’una vegada. A més, també hi ha alguns tresors o reptes secundaris que es poden fer... per complir amb els objectius de cada laberint. També hi ha una fitxa a part del laberint per anotar el temps que trigueu i poder anar millorant la marca personal, quins reptes secundaris heu aconseguit, etc.
Del Mazescape en podeu trobar demos per jugar en línia a la seva pàgina web i també un laberint “print and play”descarregable . No us n'esteu de provar-lo!
Afegeixo que tot i que pot semblar una proposta per fer individualment, feta cooperativament o competitivament funciona molt bé!
Bons, bonics i barats
Doncs sí. En aquests dos casos les BBB són ben certes, i això també està molt bé! Són bones propostes: funcionen, són senzilles d’entendre, t’ofereixen reptes assumibles i progressius, són divertits, les partides són vives...
Són bonics: estèticament estan cuidats. El disseny dels laberints a mi em té al·lucinada per fer que tot quadri i al Bar bestial hi ha detalls de les il·lustracions que et fan somriure i vas descobrint a mesura que en jugues partides.
Barats: actualment estan en una franja de cost econòmica (entre 10 i 20€)
Casualment, tots dos són de Devir i els podreu trobar a botigues com Jugar X jugar . Si els voleu provar, de ben segur que a la botiga us en deixaran fer un tastet, i si no us hi podeu acostar, recordeu que del Mazescape en podeu trobar una mostra per provar en línia i també un laberint imprimible al seu web.