Blog | Lletra lligada
08/08/2017

Recuperar els clàssics

Mireia Esparza

Aquest estiu, l'Anna Manso recupera en un seguit d'articles 8 dels títols clàssics de la literatura infantil i juvenil catalana. Un homenatge, un "remember when", que ha començat amb les "Aventures extraordinàries d'en Massagran" de Folch i Torres, escrit l'any 1910! i que segueix essent divertit i entretingut. Una idea fantàstica i molt molt necessària.

Arran de l'article, a twitter s'ha produït una conversa sobre d'altres títols que podem considerar clàssics i que en una època molt anterior als Harry Potters i als Geronimo Stiltons, van suposar la nostra font de lectura (amb permís dels tebeos). Títols d'escriptors catalans que, amb més o menys reconeixement, van anar fent de formiguetes i generant novel·les que podrien perfectament formar part d'aquest llista dels nostres clàssics.

Cargando
No hay anuncios

Si us parlo de Roald Dahl, Gianni Rodari, Michael Ende, Eric Carle, Anthony Browne, Maurice Sendak, Tomi Ungerer o Enid Blyton, la majoria sabreu de qui parlo, els haureu llegit i fins i tot comprat pels vostres fills i filles. Però que passa amb els nostres clàssics? Què passa amb Josep Vallverdú, Joaquim Carbó, Lola Anglada o Maria Novell? Fins i tot molts desconeixereu el nom de Sebastià Sorribas, tot i haver llegit "El zoo d'en Pitus". Per què ningú s'ha plantejat reeditar aquests autors? Parlem de la necessitat de que els nois i noies trobin el plaer de la lectura, que només així es generen lectors, però deixem perdre bones històries només perquè fa 40 o 50 anys que van ser escrites. No es tracta de mirar-nos el melic, però si de valorar allò que tenim i que sovint està a l'alçada dels clàssics extrangers que tant venerem, i ja no parlem d'algunes de les novetats que setmana rera setmana es van succeint a les llibreries.

Per què dic un "remember when"? perquè és un tornar enrera, recordar aquells clàssics de la nostra literatura infantil i juvenil, però dels que no se'n sol parlar, o si més no, no se'n parla prou. Com sovint passa la literatura per nens i joves no és més que la germaneta pobra, l'obra de segona categoria enfront la literatura en majúscules, la que es fa per adults. O no és cert que ens omplim la boca parlant de Rodoreda, Pla o Maragall, però ningú coneix Maria Lluïsa Solà i la seva "Anna"? "Anna" que espera pacient sobre la calaixera de les meves filles que la nova generació la descobreixi, cel·lo inclòs.

Cargando
No hay anuncios