Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Quan obres una llibreta nova

Una llibreta nova sempre em fa venir ganes d'escriure el millor que mai no s'hagi escrit.

El meu gran admirat Paul Auster és capaç de dedicar una novel·la sencera a una llibreta blava que li fa enfilar mil i un arguments (La nit de l'oracle, de Grup62).

Zoom

En Lluís Gavaldà canta amb els Pets que estima tant com si estrenés llibretes noves ("Bocins de tu").

Hi ha milers i milers de llibres que parteixen del pànic a la pàgina en blanc i que en fan fil narratiu (heu llegit La veritat sobre el cas Harry Quebert?)

L'empresa catalana MiquelRius ha fet un pas més perquè les llibretes noves continuïn creant literatura. Ara, a través de la seva pàgina web, es poden personalitzar, de manera que cadascú pot triar per a la portada aquella foto o dibuix o el que sigui que més desitgi veure-hi.

La iniciativa és boníssima, sobretot en un temps en què tot el que és personal, fet per un mateix (recordeu el famós corrent DIY, és a dir: do it yourself) té tants seguidors.

Mentre les llibretes fan camí, els esquerrans m'expliquen que encara troben tantes dificultats amb el material escolar. I això que actualment es calcula que gairebé un 10% de la població és esquerrana. La ciència ha demostrat que la criatura esquerrana neix i no es fa, fins al punt que el científica titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Luis Martínez Otero, m'assegura que hi ha dos gens que els esquerrans tenen mutats respecte dels dretans.

I per què la població majoritària continua sent dretana (90%)? Perquè el llenguatge s'allotja en l'hemisferi esquerra. Dit amb altres paraules, una conseqüència secundària del desenvolupament del llenguatge és que l'hemisferi esquerre domina la part dreta (per tant, la mà dreta) del cos. Si, a més, tenim en compte que el principi del llenguatge va ser gestual, la teoria pren més valor.

La ciència encara fa veure que els esquerrans acaben sent persones creatives, perquè estan acostumats des de petits a anar esquivant dificultats; n'han de fer la seva per adapar-se a un món de dretans.

Mentrestant, sempre els quedaran llibretes noves per estrenar. Jo encara en tinc algunes (vegeu-les a baix, de Coses Mínimes), que em fan volar la imaginació de tot el que hi escriuré.

 

Zoom

 

Zoom