La pitjor mare del món

Anna Manso

Club de lectura: Llibre de família

Club_de_lectura_FAPAC_Ok Zoom

Club_de_lectura_FAPAC_Ok

Aquest és el títol del Club de lectura virtual que inicio avui i que conduiré jo mateixa. Sí, ja no seré només la pitjor mare del món, també seré la pitjor conductora de club de lectura del món. Els clubs de lectura virtuals són un gran invent. S’hi pot apuntar TOTHOM que ho desitgi. Només cal fer-se seguidor del club i ja està. I és tan fàcil com fer clic aquí. A partir d'aquí es pot comentar la lectura des de casa, o des d'on us vingui de gust connectar-vos, per exemple, el bar del costat de casa on heu anat a fer un cafè, quan en realitat heu dit que sortíeu a comprar cebes pel sofregit, just quan un dels vostres MEC iniciava una nova campanya per renovar el seu mòbil.

Llegirem 7 llibres, un cada mes. I comencem avui dia 10 de novembre. Que ningú s'estressi. Hi ha un mes per llegir cada llibre. Un mes és molt llarg. Hi ha temps per llegir, per comentar, per seguir sent uns progenitors imperfectes... Els llibres estaran disponibles a les biblioteques de la Generalitat. I, és clar, també us els podeu comprar. No és cap anatema comprar llibres... És més, el gremi d'escriptors us ho agrairà. Però si no es pot o no es vol, voilà: les biblioteques!

El nom del club ja ho diu tot. Llibres i família. Llibres per parlar de com exercim de progenitors. De com recordem la nostra etapa de menors d’edat a càrrec (MEC). De la vida en família. Perquè els llibres adquireixen tot el seu sentit quan ens interpel·len i es connecten amb la nostra vida. En aquest cas la nostra vida familiar. Llibres per a gaudir de la lectura, per passar-nos-ho bé llegint, pensant, compartint, rient, emocionant-nos, descobrint. Per descobrir que hi ha algun MEC que supera al nostre. Com per exemple, en Gerald Durrell, que va omplir el menjador de casa seva d'escorpins.

També vull demostrar empíricament que els llibres que no tenen edat. No és per casualitat que he triat tres títols de LIJ. Els lectors comprovaran que quan llegeixin un llibre de Literatura infantil i juvenil el cel no caurà sobre els seus caps. I que la literatura infantil i juvenil és... literatura! Històries que es poden llegir i gaudir als vuit anys i als vuitanta. Increïble però cert.

Parlem molt de com fomentar la lectura entre els petits i els joves, de com esdevenir una família lectora. Doncs aquest club és una bona eina. Ara podrem fardar amb els nostres MEC sobre el nostre domini tecnològic (no cal que els expliquem que la pàgina web del club de lectura és la més fàcil del món) i ensenyar-los que llibres i tecnologia no estan renyits. Que gaudim del que llegim fins al punt que ens agrada compartir-ho. Que llegirem llibres que després els podrem recomanar. Que els “seus” llibres ens semblen igual de bons (o dolents) que els “nostres” llibres. I que hi ha gent fora de l’escola i de la família que s’interessa per la lectura. Perquè el club és una proposta de la Carme Fenoll, directora del Servei de Biblioteques de la Generalitat, i també hi col·labora la FAPAC.

He proposat començar amb La meva família i altres animals, de Gerald Durrell, perquè retrata com ningú les excentricitats d’una família nombrosa a l’illa grega de Corfú als anys trenta del segle vint. Té humor, lirisme, amor per la natura i bona literatura a raig. I perquè respon a la meva màxima: riure x viure.

http://image.casadellibro.com/a/l/t0/75/9788496863675.jpg Zoom

http://image.casadellibro.com/a/l/t0/75/9788496863675.jpg

 

Aquí teniu el calendari:

10 de novembre – La meva família i altres animals. Gerald Durrell

11 de desembre – Molsa. David Cirici

12 de gener – La universitat de la vida. Rob Riemen.

13 de febrer – Propios y extraños. Anne Tyler.

14 de març – Fario. Santi Baró

14 de abril – Val més educar. Gregorio Luri.

14 de maig – Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada. Sherman Alexie.

Si voleu podeu llegir una entrevista sobre el tema que m’han fet a la revista Núvol.

Ara només cal que us hi apunteu. Us hi espero! I visca la lectura imperfecta!