Blog | Criatures en silenci
01/06/2019

La mort perinatal i gestacional als mitjans de comunicació

Iolanda Sevillano

Poc a poc, la mort perinatal i gestacional es va tractant als mitjans de comunicació. Un dels primers mitjans a apostar per apropar a l'audiència aquest tema va ser el Trenta Minuts de TV3, que va dedicar un meravellós programa a parlar del tema.

Cal parlar-ne. És necessari parlar del tema amb naturalitat. Per què? Doncs perquè ens pot passar a tots. Tant li fa que siguis jove o més gran: el teu fill o filla pot morir. Tan li fa si el teu primer fill o ja n'has tingut abans: el teu fill o filla pot morir.

Cargando
No hay anuncios

Per això, perquè és tan arbitrari, n'hem de parlar per mentalitzar-nos.

Les parelles, quan es queden embarassades, han d'estar informades de que, en qualsevol moment de l'embaràs, el seu fill o filla pot morir. I cal que estiguin informades de que, si per desgràcia pateixen aquesta pèrdua, segons en quin estat estigui l'embaràs, hauran de passar per un part.

Cargando
No hay anuncios

Quan perds el teu fill o filla a partir del quart mes de gestació, de vegades fins i tot abans, perdre l'embaràs no implica tenir pèrdues. No. Implica ingressar a l'hospital, que et mediquin per provocar-te les contraccions, que esperis a dilatar a la sala de dilatació amb la resta de noies que estan dilatant per parir nens i nenes vius, que et posin l'epidural, que apretis perquè el teu fill o filla neixi i, com va ser el meu cas, que et portin d'urgències a quiròfan perquè et treguin la placenta.

Cal parlar-ne obertament perquè els pares, mares, famílies i amics entenguin el dolor. Entenguin el procés de dol. Entenguin el patiment d'acomiadar-se d'un fill abans d'hora. Entenguin que, tot i que després tornem a esperar un altre fill o filla, mai oblidarem el fill o filla que va morir. Si no oblides un ex, com pots oblidar un nen o nena que has parit?

Cargando
No hay anuncios

En parlem obertament a grups de dol com Bressols, que fan una feina per nosaltres que mai agraïrem prou.

I, el proper 4 de juny, Catalunya Ràdio em dona l'oportunitat de parlar-ne. Aquella tarda, enregistrarem una entrevista durant la qual, la meravellosa Alba Fernandez Pous parlarà d'un tema tabú que ha de deixar de ser-ho.

Cargando
No hay anuncios

Espero trobar les paraules i avisar-vos quan s'emeti.

Avancem com a societat madura i acompanyem-nos en el dolor.