Dos grans contes de la Jane Ray

Dos grans contes de la Jane Ray

Avui vull parlar-vos de dos contes magnífics que, tot i que fa temps que estan editats, nosaltres hem descobert fa poc. Els van agafar els meus fills de la biblioteca per atzar, potser atrets pels colors de la portada o pel títol. Estaven un al costat de l'altre, al ser de la mateixa autora: la Jane Ray, una autora britànica molt prolífica de qui de ben segur reconeixereu el traç, ja que ha il.il·lustrat contes com La Blancaneus i La Ventafocs.

Els dos llibres infantils que els nens van agafar són Pots pescar una sirena? i El príncep feliç, que recomano molt tant per la història que expliquen com per les il.lustracions que contenen. Els dos estan editats per Blume el 2002, tot i que pel que sé són llibres ara mateix descatalogats en la seva versió en català. Però si us interessa llegir-los els podeu trobar en castellà (el primer) o demanar-los a la biblioteca.

Pots pescar una sirena? explica la història de l'Elisa, una nena que viu en un poble de mar amb el seu pare. Un dia coneixerà una amiga ben especial que en realitat serà una sirena que no pot tornar a casa seva ja que, com se'ns adverteix a l'inici del llibre, les sirenes poden entrar i sortir del mar sempre que vulguin mentre guardin algun objecte de la seva llar marina, però si el perden, resten atrapades a la terra per sempre.

Un conte amb sorpreses i diversos girs en la història que parla amb senzillesa de les relacions humanes, de l'amistat i dels misteris de la mar. Les pàgines del llibre són de diferents tonalitats de blaus i verds, reproduint perfectament el color del mar, i també la tipografia sembla que es deixa portar a vegades pel moviment de les onades.

Pots pescar una sirena?; Ed. Blume Pots pescar una sirena?; Ed. Blume

Pots pescar una sirena?; Ed. Blume

En el Príncep Feliç la història no és de la mateixa il·lustradora Jane Ray (com si ho era l'anterior), sinó una adaptació del famós conte d'Oscar Wilde que porta el mateix nom. Una història una mica trista de la trobada entre una oreneta i l'estàtua de l'anomenat Príncep Feliç, que mostra valors com la solidaritat i l'amistat i deixa veure la hipocresia d'alguns comportaments humans. La decisió de l'oreneta, que deixarà d'emigrar durant un hivern per ajudar a l'estàtua del Príncep Feliç a repartir l'or que el cobreix entre els més desvalguts de la ciutat, ensenya als nens com les decisions que prenem tenen a vegades conseqüències que no desitgem i que no sempre tot es pot solucionar al final del conte.

Fa uns dos anys vam tenir ocasió de veure aquesta història representada per La Baldufa Teatre i li va agradar molt a la meva filla gran, ja que la posada en escena era excel·lent (va rebre diversos premis). Ara, amb el llibre, l'hem recordat a través de les belles il.lustracions, pintades amb colors brillants i daurats que donen molta majestuositat al relat.

El príncep feliç, Ed. Blume El príncep feliç, Ed. Blume

El príncep feliç, Ed. Blume

stats