El ioga també és per als adolescents
Sofia Santacreu tenia catorze anys quan va començar a practicar ioga. Mai no s’ho havia plantejat perquè l’atletisme i els estudis la tenien entretinguda. Però va començar el confinament i tot va canviar. Les salutacions al sol van començar a ser la prioritat diària.
La jove, que ara té setze anys, recomana el ioga per als adolescents (i per a tothom), perquè assegura que “prevé lesions i malalties, i a més et permet connectar amb tu mateix, amb la respiració i també amb la ment”. De la seva experiència amb aquesta disciplina acaba de publicar el llibre Entrena con Sofia (Somos Libros), que ella mateixa ha il·lustrat, i que compta amb la supervisió tècnica del departament de pediatria i rehabilitació de l’Hospital de Dénia i l’equip de pediatria de Sant Joan de Déu.
Va començar a fer ioga durant el confinament a través de sessions en línia, i ara ja no l’ha deixat malgrat que pot tornar a sortir els quatre dies de la setmana en què s’entrena en atletisme en diverses pistes del país. “El ioga el practico els caps de setmana, i sempre amb sessions virtuals”, explica la Sofia, que sosté que la pràctica del ioga li ha permès aprendre bé a concentrar-se, fet que pot aplicar a altres moments i situacions del dia, per exemple quan estudia.
Ara bé, el llibre va més enllà. “Durant el confinament, una amiga, l’Alícia Ventura, responsable del programa d’art de l’Hospital de Dénia, va proposar-me que dibuixés taules d’exercicis d’entrenament per als infants ingressats a l’hospital”, recorda. Ventura coneixia l’afició de Sofia Santacreu al dibuix i cal recordar que amb el primer confinament no només la gent que era a casa no podia sortir, sinó que les criatures que estaven hospitalitzades tampoc ho podien fer.
A partir d’aquest encàrrec, que la jove va acceptar amb entusiasme, Sofia Santacreu va començar a dibuixar els moviments que estava practicant a casa. Però també molts més. “Vaig pensar a dividir el llibre en parts diferents, així que una és l’escalfament; una altra, els estiraments, i la tercera, els exercicis de musculació”. I tot plegat pensant en un nivell per a principiants, “i amb la base de sentir-nos bé quan ho practiquem”, diu la jove, que afegeix que, en un principi, va pensar el llibre per a les criatures hospitalitzades, tot i que després ha pogut comprovar que també és útil per a totes les edats.
La Sofia, que té consolidada la pràctica de l’atletisme, confessa que amb el llibre publicat, i amb l’ús que ha observat que el públic en fa en el seu dia a dia, s’ha adonat que voldria estudiar un grau universitari relacionat amb la pràctica de l’esport. “He pensat en diverses possibilitats, com una fisioteràpia o una enginyeria biomecànica o potser d’altres, perquè encara estic a 4t d’ESO”, explica. De moment, el llibre en què proposa a petits i a joves moure’s per connectar amb un mateix és el primer pas amb què ha comprovat que l’esport té una finalitat pràctica per millorar la vida diària.
- 1 El primer moviment que recomana, i que és amb el que comença el llibre, és la salutació al sol. "És una seqüència de postures que té diferents versions segons la mena de ioga que es practiqui". El primer pas: aixequeu els braços, estireu-los cap enrere allargant l’esquena cap al mateix sentit.
- 2 Tot seguit, abaixeu a poc a poc els braços, seguits del cap, i intenteu tocar els peus. Cal notar una mica l’estirament, però sense que faci mal. Cal anar inhalant i exhalant conscientment.
- 3 Després poseu les mans a terra, i si no hi arribeu, doblegueu les cames fins a poder recolzar-hi el palmell de la mà.
- 4 Sense moure les mans, estireu un peu enrere i després l’altre. Quedeu-vos en la planxa.
- 5 Recolzeu els genolls a terra. Exhaleu i flexioneu els braços fins a arribar gairebé a terra, on passareu a la postura següent.
- 6 Tingueu les cames i les empenyes a terra i només aixequeu el pit amb la pressió de les mans. Aquesta postura és la mitja cobra.
- 7 Per fer el gos boca avall, doblegueu les cames sense moure les mans empenyent les natges cap enrere. Estireu les cames i els braços intentant allargar l’esquena. Controleu la respiració.
- 8 Des de la posició gos panxa avall, poseu el peu dret entre les mans i després l’esquerre.
- 9 Poseu-vos drets estirant l’esquena vèrtebra per vèrtebra per tornar a la postura inicial.
Sofia Santacreu
Ed. Somos Libros
____________________
Compra aquest llibre
Fes clic aquí per adquirir 'Entrena con Sofia' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.