L’audiosèrie d’en Somiatruites

El gegant dels somnis és el protagonista de la primera audiosèrie en català

Porta un gran sac ple de somnis per fer volar la imaginació. Xiula, canta i somriu i, allà on va, fa de la vida un lloc millor. Aquest gegant anomenat Somiatruites és el protagonista de la primera audiosèrie infantil en català, que tindrà 18 capítols i està adreçada a infants a partir de 4 anys.

Marta Catalán és mare de tres criatures (un nen de 5 anys i una bessonada de 2 anys), i també la creadora d’aquest projecte. Viu els contes amb passió: “Més enllà de passar una bona estona, explicar contes és, per a mi, un acte educatiu, i no parlo dels aprenentatges que podem extreure dels contes o les moralines, sinó del fet que una sessió de contes és un acte de comunió, desenvolupa la capacitat de concentració, l'empatia, la consciència plena i potencia la imaginació, tant en infants com en els adults que els acompanyen. A part, esclar, del fet que ajuda a desenvolupar el vocabulari i l'imaginari social”. A més, posa en valor la capacitat d’aturar el temps que provoquen els contes:“En aquest temps accelerat en què vivim, veig que quan les famílies venen a una hora del conte, si els adults es deixen portar i desconnecten del seu món d'adults, podem arribar a fer un acte de mindfulness sense que se n'adonin. I després tota la família surten amb un somriure i una sensació de bon rotllo i benestar que em fa molt feliç”, explica.

Cargando
No hay anuncios

Apagar les pantalles per fer volar la imaginació

“Entre setmana, a les hores mortes, mentre preparem el sopar, o a vegades mentre sopem, escoltem audiocontes. Vam començar a fer-ho una mica per casualitat. Un dia volia ensenyar al meu fill gran, en Magí –vam voler posar-li aquest nom per un conte del Xesco Boix–, La granota tocada del bolet, i la veritat és que es va quedar enganxat escoltant-lo, assegut al sofà com mai no l'havia vist abans; i això que ell és molt mogut i enèrgic... I aquí vaig fer el clic! Llavors em van venir a la memòria els cassets de contes clàssics que tenia de petita i escoltàvem al cotxe, i vaig començar a buscar per YouTube, Spotify... I trobar-ne en català costava molt! N'hi havia uns quants, però no estan agrupats, ni classificats, n'hi ha de diverses qualitats... Amb els anys hem acabat fent la nostra selecció, que compartim a la web de radiocontes.cat per a totes les famílies que es volen iniciar en això d'escoltar contes”. Però aquest no és l’únic projecte que es pot escoltar des d’aquest portal.

Cargando
No hay anuncios

Durant el confinament, la Marta va començar a explicar contes cada dia a través de les seves xarxes socials (la trobareu a Instagram, sota el perfil @devivaveu), però també per encàrrec de biblioteques i ajuntaments. Fins que va arribar un moment en què va sentir que s’estaven exposant en excés a les pantalles: “Vaig decidir posar el meu granet de sorra per pal·liar aquesta situació, per promoure l'hàbit d'escoltar podcasts de contes infantils sense pantalles, i així potenciar l'escolta activa i tots els beneficis que se'n deriven”. El primer pas va ser oferir radiocontes, una proposta de contes per escoltar, sense format audiovisual, i gravats de manera casolana. També es troben aplegats a radiocontes.cat

Cargando
No hay anuncios

La història va anar creixent i el projecte dels contes va fer-se, fins a convertir-se en una audiosèrie. Somiatruites, el gegant dels somnis es basa en històries escrites i locutades per la mateixa Marta, amb la col·laboració d’Albert Nardi, que treballa la música (compon, fa els arranjaments i canta) i l’edició final. “La idea va sorgir arran de buscar si en altres parts del món això dels podcasts de contes s'estilava o si havia quedat en l'imaginari dels cassets antics, i vaig veure com a França i a Alemanya, dos dels llocs que m'han servit de referent, els podcasts de ficció narrativa adreçada a infants estan prenent volada, i des d'una òptica amb la qual empatitzo totalment: apagar les pantalles per fer volar la imaginació”.

Mons de fades i follets

Marta Catalán és qui s’amaga darrere d’aquest projecte: “Fa 15 anys que em dedico a la narració oral. De petita m'encantava immergir-me en mons de follets i fades, eren les meves històries preferides. De més gran em vaig apassionar per les llegendes i les rondalles populars. Després de la universitat vaig començar a treballar d'educadora ambiental, i llavors vaig començar a trobar el gust a explicar contes. La passió per l'educació i la comunicació em va anar creixent, i això em va portar a aprendre l’art d’explicar contes amb la narradora Numancia Rojas. I aquest va ser l'inici d'una nova etapa en la meva vida que m'ha dut fins aquí”, explica entusiasmada.