En família

Vacunes durant l’embaràs

Hi ha tres vacunes especialment importants durant l’embaràs: les de la grip, la tos ferina i el tètanus.

La grip és especialment perillosa durant l’embaràs. Perillosa per al fetus (risc de part prematur o de baix pes en néixer) i també per a la mare (risc de complicacions greus). És per això que les embarassades constitueixen un dels grups que s’haurien de vacunar de la grip, com els ancians o els malalts crònics. Vacuni’s durant la campanya (habitualment a l’octubre), tant si està al començament de l’embaràs com si ja falta poc, i fins i tot si planeja quedar embarassada aquest hivern. Recordi que els anticossos de la mare passen a través de la placenta i protegeixen el nadó durant els primers mesos. Un gran avantatge, perquè la grip també pot tenir greus complicacions en un nounat.

La tos ferina, que mai havia desaparegut, està repuntant a Espanya els últims anys, sobretot en adults. No és tan greu com en els nens petits, i molts cops passa desapercebuda: “Vaig tenir una grip molt forta” o “vaig passar un mes fatal de la meva bronquitis crònica”. Però això augmenta el risc de contagi per als nounats, i la tos ferina és especialment greu durant els primers dos mesos de vida, quan el nen encara no s’ha vacunat (si poguéssim els vacunaríem en néixer, però és impossible; la vacuna no funciona fins a les sis o, millor, vuit setmanes). L’única manera de protegir aquests nadons és vacunar l’embarassada, precisament a la setmana 26 o 27 de gestació, de manera que els anticossos (que passen a través de la placenta) estiguin al nivell màxim en el moment del part. Poc després, el nivell d’anticossos de la mare tornarà a baixar. Ella estarà protegida contra la tos ferina durant dècades, perquè conserva els leucòcits amb memòria, capaços de fabricar anticossos ràpidament en cas de necessitat. Però el fetus no rep aquests leucòcits; només els anticossos, i per això la mare s’ha de tornar a vacunar al següent embaràs, arribi quan arribi.

El tètanus neonatal era, fa cent anys, una malaltia freqüent i gairebé sempre mortal. Els nounats s’infectaven a partir de la ferida del cordó umbilical. Al Tercer Món, on molts adults no estan vacunats correctament, totes les embarassades reben dues dosis de vacuna antitetànica, perquè puguin transmetre els anticossos al nadó. A Europa, en principi no seria necessari... però recordem que hi ha un petit nombre de nens sense vacunar, nens de risc que seran adults de risc. De tota manera, la vacuna de la tos ferina no ve sola, sinó juntament amb la diftèria i el tètanus, de manera que les embarassades en reben ara, almenys, una dosi.