Tuberculosi a l'aula

Al centre on treballo s'ha detectat un cas de tuberculosi. L'afectat és un noi marroquí de quart d'ESO que va contraure la malaltia de vacances al seu país i que després de temps de no trobar-se gaire bé va anar al metge. En aquest cas, la mandra i la irresponsabilitat per no passar abans per la consulta han estat determinants perquè a l'institut hagin saltat les alarmes. Jo que em pensava que la tuberculosi estava eradicada, almenys al nostre país, es veu que no, que tot el contrari. Per sort, si s'agafa a temps es pot medicar i guarir sense gaires problemes.

Tot i així, es va haver d'activar el protocol per a aquests casos, ja que tothom que hagués estat de manera continuada en contacte amb aquest noi va haver de passar unes proves. A alguns la prova els va provocar reacció, i per això s'han programat segones revisions per confirmar o descartar si en tenim més casos. Tot i que la notícia va córrer pel centre com la pólvora, la direcció va aprofitar un claustre per informar-nos-en de manera oficial i, en principi, tranquil·litzar-nos. Se'ns va dir que als docents que no havíem tingut contacte directe i continuat amb el noi no ens calia fer la prova, tot i que la podíem demanar per quedar-nos més tranquils. No obstant això, també se'ns va insistir que si la prova sortia positiva tampoc volia dir que tinguéssim tuberculosi, sobretot si es tractava d'edats superiors als 50 anys. La infermera que va fer les proves ens va confirmar que a Catalunya s'estaven donant molts casos de tuberculosi, i que el que ens havia passat no era una excepció.

Tornem-hi amb les vacunes

Tot plegat m'ha fet pensar que, tot i que tenim malalties gairebé eradicades, no deixa de ser preocupant la negativa d'alguns pares a seguir la planificació de vacunes dels seus fills. Sóc conscient que a casa tinc dues criatures encara petites i que qualsevol prevenció des de la meva feina -de risc- ha de ser important. Els docents estem en contacte amb moltes persones vingudes d'arreu, i estem exposats a tot tipus de contagis. La darrera vegada que vaig anar a l'hospital per unes angines del meu fill em vaig fixar que a l'entrada d'urgències hi havia penjat, precisament, un cartell que alertava de la possibilitat de contraure la tuberculosi, i que si era així calia tractar-la de seguida. Em sembla que els propers dies no tossiré tranquil.