13/10/2012

Tos i Mocs

2 min

Com cada any, comença la temporada alta de tos i mocs i, com cada any, moltes mares pregunten als pediatres si és normal que els seus fills estiguin sempre malalts, si no deu ser que estan baixos de defenses, si no els haurien de donar alguna cosa per "reforçar-los", encara que només fossin aquelles postres làcties tan "efectives" que et permeten veure amb els teus propis ulls -a la tele, que mai no enganya- com els nens que se'l prenen es tornen groc fluor.

Doncs no, ni aquests nens estan baixos de defenses ni l'"L-casei" millora la immunitat. La tos i els mocs no són conseqüència de la falta de defenses, sinó tot el contrari. Són les primeres defenses. Mucositat per embolicar els virus i bacteris, enganxar-los en una trampa mortal i impedir que penetrin en el nostre organisme. Tos i esternuts per expulsar aquesta mucositat carregada de visitants indesitjables. De fet, hi ha medicaments anomenats expectorants que suposadament serveixen per provocar encara més tos, per fer que el pacient expectori. Però no són gaire efectius (molts creiem que no són gens efectius) i, francament, tampoc hi ha necessitat que els nens estosseguin encara més. (I sempre em sorprèn veure nens i adults que prenen al mateix temps un expectorant i un antitusigen. Qui guanyarà?)

La veritable falta de defenses produeix problemes molt més greus que un refredat. La sida n'és un exemple. I quan la tos i els mocs fallen també hi ha greus conseqüències. La fibrosi quística, una malaltia hereditària que causa greus infeccions respiratòries, es deu precisament a la presència d'un moc massa espès, un moc que no funciona correctament i no compleix la seva funció defensiva. Per cert, ha notat que la publicitat i l'etiquetat d'Actimel han canviat? El bitxet ja no es diu "L-casei inmunitas", sinó només "L-casei". Perquè l'EFSA (l'Agència Europea de Seguretat Alimentària) els ha prohibit fer servir aquell nom enganyós. I com que no han pogut presentar cap prova científica que el Lactobacilus casei ajudi en res les defenses, han afegit a corre-cuita vitamines al seu producte, per tal de poder dir "vitamines D i B6 que ajuden al normal funcionament del sistema immunitari".

Naturalment, no informen que la vitamina B6 es pot trobar sense problemes a la dieta, i que un simple plàtan porta el triple de vitamina B6 que un Actimel (i no, el plàtan tampoc no evita els refredats, però almenys és bo, porta fibra i és baratet). Esperem que en el futur la legislació prohibeixi no tan sols les mentides descarades sinó també les mitges veritats i els comentaris enganyosos.

stats