Tornen els refredats

Com cada any, el començament del curs escolar ha anat seguit de tos, mocs i de vegades una mica de febre. Per molt que d'això en diguem refredat , el clima estiuenc que hem tingut a Barcelona tot l'octubre no ens n'ha protegit.

e

El refredat és una malaltia contagiosa, causada per centenars de virus diferents. Sense virus, no hi ha refredat. Amb molt de fred pots patir congelacions, però per refredar-te necessites que algú te l'encomani. Si hi ha més constipats a l'hivern és, bàsicament, perquè la gent, i sobretot els nens, passen més hores al dia junts en un espai tancat. I si fa fred tancaran les finestres, i si plou no sortiran al pati. Els adults solen passar un parell de refredats a l'any. Els nens, sis o deu o més. No perquè siguin més delicats o el seu sistema immunitari no funcioni, sinó perquè encara no s'han immunitzat. Si hi hagués només un virus del refredat, potser el passaríem només un cop a la vida, com la varicel·la. Però n'hi ha centenars i els nens petits encara són sensibles a tots.

e

Algunes professions de risc estan més exposades als refredats pel seu gran contacte amb el virus. En els meus primers anys com a pediatre, agafava un constipat a cada guàrdia d'urgències. Imagino que els mestres joves tenen el mateix problema, fins que aconsegueixen immunitzar-se contra quasi tots els virus. Els mestres, per cert, estan en una posició privilegiada per estudiar el tractament del refredat. Tenen quinze o trenta nens a càrrec seu, tots refredats, probablement pel mateix virus. Uns prenen xarops antitussígens o descongestius, d'altres fins i tot antibiòtics. Alguns prenen remeis naturals o homeopàtics, o d'altres coses més originals. Alguns prenen diferents productes per "reforçar les defenses", sobrets de la farmàcia o gelea reial o els iogurtets aquells que anuncien a la tele i fan que el nen es posi fluorescent. N'hi ha que fan bafos (mala idea en moltes llars, ja massa humides i que més aviat necessitarien un deshumidificador). N'hi ha (pobrissons!) que porten una nota dels pares dient que no han de sortir al pati perquè fa massa fred. Alguns no fan res de res. I, naturalment, no hi ha cap diferència. Tots es curen després d'uns dies (mentre els mocs segueixen la seva evolució normal, aigualits-espessos-blancs-grocs-verds), tots es tornen a constipar poc després.

e

Els milions d'euros gastats en medicaments inútils per al refredat són una disbauxa en temps de crisi. ¿O potser un estímul a l'economia que permet el manteniment de molts llocs de treball al sector sanitari i farmacèutic? Potser els brots verds de què tant es parla són mocs brollant del nas d'un nen.