08/09/2012

Separacions amb gats i gossos

2 min

Teníem dos gats, i com que són animals molt lligats als seus espais, vam optar perquè es quedessin amb la mare dels meus fills. Però durant les vacances també me'ls enduc jo uns quants dies, i creieu-me que, després d'un any de no posar els peus a casa, els gats havien adoptat els mateixos costums, s'amagaven pels mateixos racons del jardí i eren tan feliços com l'any passat. Però també he tingut els fills gairebé quinze dies sense gats, i quan sa mare els preguntava si l'enyoraven, li deien que enyoraven molt més els gats.

Si defensem la custòdia compartida dels nens, sembla lògic defensar també la dels gats o la dels gossos, les iguanes, els lloros, les tortugues o els diamants del Japó. I no és que fiquem en un mateix sac les criatures i als animals. En aquest cas es tracta de preservar la relació que els nens tenen amb els animals, i que no té per què canviar a causa de la separació.

Segur que en més d'una separació els diamants del Japó, les cotorres de pit gris i les tortugues de Florida recuperen sobtadament la seva llibertat. Pot ser que la proliferació de tortugues als estanys dels nostres parcs, i la invasió de cotorres en molts barris de la ciutat de Barcelona, tingui la seva causa en les separacions. Bromes a part, hi ha separacions que perjudiquen els animals de companyia.

Què fem amb els animals?

Les discussions sobre els gats i els gossos poden resultar tan complicades i plenes d'emocions com les que es tenen pels fills. N'hi ha que es reparteixen els fills i també es reparteixen els animals. Però de vegades és una mica lleig, i en el cas dels diamants del Japó o mandarins, una tragèdia, perquè aquests ocellets han de viure en grup, o com a mínim en parella, i si se'ls deixa sols a la gàbia es moren de pena.

Més d'una associació d'amics dels animals dóna relleu, a la seva web, a les recomanacions en cas de separació. En general diuen coses de sentit comú i remarquen la importància de mantenir els animals de companyia a prop dels nens, si és que eren amb els que es relacionaven més. N'hi ha una, però, que sembla escrita pels mateixos animals, perquè s'hi diu que els gossos s'acostumen als ambients i als barris, i els marquen com un territori propi, de manera que en cas de separació cal assegurar-se que el gos segueixi al seu pis i limitar-se a decidir qui hi viurà de llavors en endavant!

stats